sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiBenzina se scumpește în Europa, în timp ce prețul motorinei poate scădea

Benzina se scumpește în Europa, în timp ce prețul motorinei poate scădea

Prețul benzinei crește în Europa, în pofida scăderii consumului, din cauza reducerii producției la rafinăriile din nord-vestul continentului, însoțite de exporturile masive din ultima vreme, îndeosebi în SUA.

”Cel puţin un sfert dintre facilităţile care produc benzină la rafinăriile din nord-vestul Europei au fost scoase recent din funcţiune pentru lucrări de mentenanţă sau întreruperi neprogramate. Aceasta a redus şi mai mult producţia de benzină într-o perioadă în care şi aşa rafinăriile procesau mai puţin ţiţei din cauza pandemiei. Dacă la aceasta se adaugă şi exporturile solide, în special spre SUA, creşterea preţurilor sugerează că piaţa a contrabalansat cu mult pierderea cererii” – informează Bloomberg, citat de Agerpres.

La începutul lui aprilie, diferenţa între preţul la care se tranzacţionează benzina, comparativ cu ţiţeiul brut, a atins cel mai ridicat nivel de după 2017. Aceasta a dus preţurile de vânzare cu amănuntul la cel mai ridicat nivel din ultimii ani în mai multe state mari consumatoare de pe continent, inclusiv în Germania, Franţa şi Italia.

„Există exporturi mari de benzină din Europa spre alte regiuni importante”, spune Mark Williams, analist la firma de consultanţă Wood Mackenzie Ltd., adăugând că revenirea cererii în SUA influenţează piaţa europeană.

Exporturile europene de benzină spre SUA au crescut cu peste 60% în luna martie şi au rămas la un nivel susţinut în luna aprilie. De asemenea, livrările spre Vestul Africii sunt şi ele consistente, ajungând la o medie de aproape 500.000 de barili pe zi în primul trimestru, scrie Agerpres.

Pe de altă parte, marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi, în transport, cum e cazul motorinei, nu sunt modificate de factorii amintiți.  Aceasta deoarece scăderea cu 60% a traficului aerian, în timpul pandemiei, a dus la reorientarea rafinăriilor dinspre producția de kerosen, spre cea de motorină, ceea ce a condus la majorarea ofertei și la scăderea prețurilor.

Toţi aceşti factori influenţează preţul benzinei dar nu sunt de ajuns pentru a modifica marjele pentru alte tipuri de combustibili utilizaţi în transport. În condiţiile în care traficul aerian în Europa este în continuare cu 60% sub nivelul la care era înaintea pandemiei, rafinăriile se reorientează dinspre producţia de combustibil pentru avioane spre producţia de motorină, ceea ce conduce la majorarea ofertei şi la scăderea preţurilor.

Până când cererea de combustibili pentru avioane nu se va îmbunătăți, prețul benzinei nu va scădea – informează sursa citată.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate