sâmbătă, iulie 13, 2024
AcasăAdministrație publicăCandidatul ex-jurnalist Dan Bucura și ciudata lui datorie de fix 55.300 de...

Candidatul ex-jurnalist Dan Bucura și ciudata lui datorie de fix 55.300 de euro

Din declarația de avere completată de Dan Bucura, candidat la primăria Sector 1, reiese că acesta a primit un împrumut de 55.300 de euro de la ”familia Stănescu”.  

Din reacția fostului jurnalist la Adevărul” și ”Evenimentul zilei” legată de identitatea acestei familii, se înțelege că ar fi vorba de familia lui Sorin Paul Stănescu. 

Sorin Paul Stănescu este un important om de afaceri din domeniul sanitar-veterinar. În 2019, el a vândut compania Farmavet și Institutul Filipești către Banca de Export-Import a Chinei.

Soția lui Dan Bucura a lucrat până anul trecut la cabinetului directorul Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, instituție care reglementează tocmai domeniul în care avea afaceri cel care l-a împrumutat pe actualul candidat.

Din declarația de avere a lui Dan (Daniel) Bucura, completată în acest an, atunci când s-a înscris la cursa pentru Primăria Sector 1, reiese că fostul jurnalist are de restituit un împrumut de 55.300 de euro. Împrumutul a fost primit în anul 2018 de la ”familia Stănescu”, așa cum este scris în declarația de avere.

fragment din declarația de avere a lui Dan Bucura
fragment din declarația de avere a lui Dan Bucura

Familia Stănescu care i-a acordat creditul lui Dan Bucura ar fi mai exact familia lui Sorin Paul Stănescu, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din România.

Dan Bucura nu a negat acest lucru, dar a ales doar să ne transmită că nu are acceptul soților care l-au împrumutat să le facă publice numele. ”Despre familia menționată în declarația mea de avere,  așa cum v-am precizat, nu vreau să dau mai multe date. Nu vreau să încalc dorința unor oameni care nu sunt persoane publice de a avea dreptul la intimitate”, ne-a transmis Dan Bucura.

Un reprezentant al Agenției Naționale de Integritate ne-a asigurat că în declarațiile de avere trebuie precizat numele și prenumele persoanelor fizice care acordă împrumuturi persoanelor care completează declarațiile de avere. ”Se precizează acest lucru și în legea de organizare a agenției, dar și în ghidul de funcționare. Trebuie completat numele și prenumele, nu să se precizeaze dacă este persoană fizică sau juridică”, ne-a transmis expertul.

Cine ar fi „familia Stănescu”

Sorin Paul Stănescu

Sorin Paul Stănescu a fost în 2018 nașul de cununie al băiatului lui Liviu Dragnea. Atunci, omul de afaceri susținea că nu este o persoană publică și că a ales să fie naș pentru că este un prieten de zeci de ani al fostului lider PSD. De altfel, după nuntă, cei doi – Stănescu și Dragnea – au devenit și rude prin alianță, fiind cumetrii de la acel moment.

Însă faptul cel mai important care trebuie precizat despre Sorin Paul Stănescu este că după anul 2000 și până anul trecut, acesta a dominat industria farmaceutică din România, prin companii ca Farmavet SA sau Institutul Filipești.

În septembrie 2019, acesta a vândut două companii cheie din domeniul veterinar și zootehnic din România unui fond de investiții chinez controlat de Banca de Export-Import a Chinei. Tranzacția a fost anunțată atunci de Consiliul Concurenței, care a și autorizat-o. Suma tranzacției nu a fost făcută publică. Stănescu a vândut către Gardenica Limited firmele Pasteur Filiala Filipești SRL și Farmavet SA.

Pasteur Filiala Filipești SRL desfășoară activități de producere a unor substanțe farmaceutice veterinare de bază, iar Farmavet este specializată în comercializarea acestora sau transformarea lor în produselor biologice, medicamentelor, dezinfectanți, raticide, agenți chimici, echipament de protecție sanitar etc.

Gardenica Limited este deținută de către Fondul II China CEE, fond de investiții controlat de către Banca de Export-Import a Chinei. În România, grupul este prezent prin companiile Flash Lightings Services SA și Bristol Logistics SA.

Afacerile lui Stănescu, controlate de instituția unde lucra soția lui Bucura

Astfel spus, afacerile de lui Sorin Paul Stănescu se făceau într-un domeniu reglementat și controlat de ANSVSA (Autorității Naționale Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor).

Spre exemplu, în timpul scandalului pestei porcine africane din 2018, conducerea ANSVSA a realizat achiziții cu produse de dezinfecție, și nu numai, de la firmele lui Sorin Paul Stănescu.

Mai mult, chiar directorul ANSVSA de la acel moment era Geronimo Brănescu. Acesta a fost numit în fruntea instituției în ianuarie 2017.

Așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul termene.ro, Brănescu și Stănescu erau fost asociați. Până în 2015, Farmavet a deținut acțiuni în firma Farmmarc Impex SRL, care aparține și astăzi familiei lui Geronimo Brănescu. Informația a fost dezvăluită prima data de recorder.ro.

Însă, din aprilie 2017, apare ca asistent la cabinetul șefului ANSVSA (post ocupat de Geronimo Brănescu), și Ioana Bucura, soția lui Dan Bucura.

fragment din declarația de avere a soției lui Dan Bucura

Asta până în 2019, când aceasta se angajează la Curtea de Conturi. Tot în noiembrie 2019 este înlocuit și Brănescu din fruntea ANSVSA.

Relațiile împrumutului

Pe scurt, Dan Bucura a primit în 2018 suma de 55.000 de euro de la familia ale cărei afaceri erau controlate și reglementate de ANSVSA.

La această instituție lucra în acel moment, ca asistent al președintelui autorității – poziție ocupată atunci de Geronimo Brănescu, și soția lui Dan Bucura.

Grafic cu persoanele implicate în împrumutul primit de Dan Bucura de la familia Stănescu

Dan Bucura susține că ar fi și rudă prin alianță cu ”Stănescu” 

 Despre împrumutul de care vorbiți, pot să vă spun ceea ce si scrie în declarația de avere. Nu este de la o persoană, ci de la o familie, doi soți, prieteni și rude prin alianță. Niciunul dintre acești soți nu este persoană publică și nici nu își dorește să devină. Am menționat împrumutul în declarația mea de avere, pentru a respecta legea, încălcând chiar dorința lor. În mod normal puteam trece împrumut de la două persoane fizice, așa cum ne obliga legea. În consecință, am sa vă rog să îmi permiteți să le respect acel drept de a nu da mai multe date publice despre ei, in plus față de cât am făcut-o deja”, ne-a transmis acesta.

Dan Bucura, sursa https://www.facebook.com/danbucurajurnalist

Declarația de avere

Fostul jurnalist de la ”Adevărul„ ”Gardianul” și ”Evenimentul zilei” a mai scris în declarația de avere că deține un teren intravilan (de 830 de metri pătrați) și două extravilane (împreună au peste 2.700 de metri pătrați).

Ca locuință, soții Bucura au un apartament de 145 de metri pătrați. Familia Bucura mai deține ceasuri și bijuterii de 30.000 de euro, dar și 10.000 de euro într-un cont bancar. Veniturile familiei din salarii pe anul trecut s-au ridicat la aproape 100.000 de lei. La capitolul venituri este trecut și venituri făcute din chirii, venituri de peste 3.700 de euro. Aici, se mai adaugă și 123.000 de lei, sumă obținută de Dan Bucura de la firma HB Media Advertising Company.

Fragment din declarația de avere a lui Dan Bucura

Conform datelor obținute cu ajutorul termene.ro, Dan Bucura este acționarul unic al firmei.

În plus, tot în declarația de avere, Dan Bucura precizează că a înstrăinatat anul acesta, o casă de 100.000 de euro ”Fam. BUCURA”, omițând, ca in cazul ”Stănescu”, să precizeze dacă este vorba de tatăl lui, de o altă rudă apropiată, sau de un străin cu același nume. Casa vîndută de ex-jurnalistul Dan Bucura anul acesta este din Caraș-Severin.

Firmele familiei Bucura

Dan Bucura este asociat unic al firmei HB MEDIA ADVERTISING COMPANY SRL, înființată în 30.07.2015, cu sediul social în Sectorul 5, București. Firma provine din schimbarea sediului altei firme, COMPANIA DRAGOS 2003 – S.R.L., din Pitești, dupa ce partenerul lui Bucura din acea firmă, Horia Scarlat, renunță la funcția de administrator, îi cedează acestuia acțiunile deținute (50%) și iese din societate. În firma cu noua denumire, Dan Bucura își numește tatăl, pe Gheorghe Bucura, ca administrator.

Firma are ca obiect de activitate ” Activităţi de consultanţă pentru afaceri şi management”. Oficial, societatea a avut în un profit de peste 176.000 lei în 2016, de peste 225.000 de lei în 2017, iar anul trecut de peste 74.000 lei.

Tată lui Dan Bucura mai deține (100%) firma FUTURE IDEAS SRL, care are sediul în același apartament cu sediul firmei fiului, HB Media Advertising Company SRL și ca obiect de activitate ”activități de servicii suport pentru întreprinderi n.c.a”. Conform www.termene.ro,  anul trecut firma a avut o cifră de afaceri de 228.192 de lei si a declarat un profit de doar 8497 lei.

Soția lui Dan Bucura, Ioana Olimpia Bucura, este acționar în două firme: INTEGRATOR NET SRL și INTER-MEDICO ”SERVICII” SRL.

Prima dintre ele, Integrator Net SRL a fost înființată în anul 2005, la aceași adresă cu firmele familiei Bucura, într-un apartament în sectorul 5 al Capitalei. Fondatorii firmei sunt actuala soție a lui Dan Bucura, pe atunci purtând numele de Trifa Ioana Olimpia (viitoare Bucura), alături de jurnalistul Robert -Zsolt Veress. Obiectul de activitate al firmei era…telecomunicațiile (!). Spre sfârșitul anului 2006, jurnalistul Robert Veress iese din asociere, cedându-și părțile sociale către Ioana-Olimpia Trifa.

Conform termene.ro, în perioada 2007-2020, firma soției lui Dan Bucura a câștigat 25 contracte de achiziții publice, majoritatea (20!) cu Spitalul Clinic de Urgență Sf Pantelimon, celelalte fiind cu Spitalul Orășenesc Abrud, Spitalul Orășenesc Moldova Nouă și Consiliul Local al Municipiului Caransebeș. După ce, în 2013, firma și-a extins obiectul de activitate cu ”comerțul cu amănuntul al produselor farmaceutice și al articolelor medicale și ortopedice în magazine de specialitate, precum și cu activitate de închiriere și leasing cu alte mașini, echipamente și bunuri tangibile n.c.a”, firma actualei soții a lui Dan Bucura a cîștigat și cel mai gras contract de până atunci.

Este vorba despre un contract de 1.550.820 lei câștigat pe 10 oct. 2014, printr-o licitație deschisă cu Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon, toate celelelate contracte fiind obținute prin procedura de cumparare directă.

Cea de-a doua firmă a soției lui Dan Bucura, INTER-MEDICO ”SERVICII” SRL a fost înființată în anul 2003, cu sediul în strada Bruxelles nr.7, București, de către germanul Andre Mathias Kool și ”Inter Medico GmbH MEDIZIN + TECHNIK”, personă juridică germană, avându-l ca administrator pe Pițuru Silviu Mirel și ca obiect principal de activitate ”închirierea mașinilor și echipamentelor”.

Conform termene.ro, în anul 2007, viitoarea soție a lui Dan Bucura, Trifa Ioana-Olimpia, este numită administrator al aceste firme. Ulterior, ea devine și acționar în Inter-Medico, iar în 2013 mută sediul acesteia pe strada Rabat nr. 9, Sectorul 3 din Capitală. Astăzi, Ioana-Olimpia Bucura deține 30% din capitalul firmei Inter-Medico ”Servicii” SRL, restul acțiunilor fiind deținute de firma germană Inter Medico GmbH Medizin + Technik.

Interesant este că firma are (martie 2020) datorii la ANAF de 101.984 lei, constituite printre altele din neplata unor taxe de peste 77.000 lei la bugetul de stat și de peste 17.000 lei la bugetul asigurări sociale.

Blocul Baronilor, sursa: google maps

Apartamentul lui Dan Bucura este în celebrul ”Bloc al Baronilor”

Dan Bucura este vecin cu familiile unora dintre cei mai controversați afaceriști și politicieni din România. Apartamentul său din București, din Sectorul 1, este situat într-un imobil construit de Radu Mazăre și Sorin Strutinsky.

Despre locuința la care faceți referire, găsiți toate informațiile în presa vremii. O mare parte sunt asocieri nefericite, dar fiecare își face meseria cum știe. În esență, data dobândirii (n.r – în 2009) nu are nicio legătură cu data declarării la taxe și impozite (n.r – 2018). Acest lucru nu ține de noi, cumpărătorii de buna credință, ci de încurcăturile făcute de dezvoltator, care ne-a ținut vreme de mulți ani fără acte de proprietate. Au fost niște chestiuni juridice pe care le-am reglat și le vom regla în instanță”, ne-a mai precizat acesta.

Blocul baronilor are 25 de apartamente. Informația apare în autorizația de construire emisă de Primărie, în octombrie 2010, pe numele lui Radu Mazăre, Sorin Gabriel Strutinsky și alții – prin care s-au autorizat lucrări de supraetajare imobil locuință colectivă, cu regim final de înălțime S+P+5E.

Marian Oprișan, sursa https://www.facebook.com/marian.oprisan.psd.vrancea

Locatarii

În acest imobil, au fost sau sunt proprietari persoane controversate ca:

 • Lucia Gherarde, mama lui Marian Oprișan, președintele CJ Vrancea. Conform unei celebre declarații a lui Oprișan, ”Mama mea sunt eu!”
 • „Amazoanele” lui Mazăre. Geraldina Elena Neagoe este prietenă cu Elan Schwartzenberg și învinuită în dosarul „Realitatea TV”. A deținut poziția de administrator al unor firme – parte a trustului Realitatea Media.
 • Un alt proprietar din blocul din Băneasa era prietena sa, Elisabeta Roxana Sfrija a deținut funcția de administrator al Exclusiv Art, compania lui Elan.
 • Mihai Mazăre, fratele primarului Constanței.
 • Irina Elena Chirică, omul de bază a lui Schwartzenberg la Realitatea Media.
 • Gabriel Sorin Strutinsky este supranumit „trezorierul” cuplului Mazăre – Constantinescu. Este partener de afaceri cu primarul Constanței în opt firme și este multimilionar.
 • Antoanela Carmen Stăncescu este și ea pusă sub acuzare în dosarul „Realitatea TV”.
 • Adrian Radu este pus sub acuzare în dosarul Realitatea și este apropiat de Elan Schwartzenberg și de Sorin Ovidiu Vîntu.
 • Ioana Nadolu – cercetată penal în dosarul „Realitatea”.
 • Mihaela Oana Moldovan este co-acționar cu Elan Schwartzenberg la mai multe firme
 • Cristian Bozgan și Ionuț Sorin Barbu, prieteni cu Elan Schwartzenberg.

 

 

 

 

 

 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate