vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiCCR a stârnit războiul: Guvernul și-a pierdut legitimitatea

CCR a stârnit războiul: Guvernul și-a pierdut legitimitatea

Guvernul român și-a pierdut legitimitatea și va trebui să meargă în Parlament pentru un vot de încredere, președintele Klaus Iohannis este obligat să-i demită pe miniștrii interimari, și să numească alții noi, acestea sunt deciziile Curții Constituționale ale României (CCR).

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că deciziile sale privind punerea în aplicare a hotărârii Curţii Constituţionale vor fi luate după publicarea motivării de către CCR şi a reiterat că premierul Viorica Dăncilă trebuie să se prezinte în Parlament pentru votul de validare a Cabinetului său.

Potrivit lui Iohannis, decizia CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Executivul condus de Viorica Dăncilă.

„CCR a luat astăzi în discuţie actuala situaţie politică şi prima observaţie pe care aş face-o: decizia de astăzi a CCR nu schimbă cu nimic situaţia politică în care se află Guvernul României de mai bine de trei săptămâni. Guvernul nu mai are aceeaşi compoziţie ca înainte prin plecarea ALDE de la guvernare şi prim-ministrul este obligat de Constituţie să meargă în faţa Parlamentului să ceară un vot de încredere. Constat, astăzi, cu satisfacţie că şi CCR a ajuns în mod corect şi inevitabil exact la aceeaşi concluzie pe care o spun de trei săptămâni: Guvernul Dăncilă şi-a pierdut legitimitatea şi trebuie să meargă de îndată în faţa Parlamentului ca să ceară un vot de validare”, a arătat Iohannis.

Pe de altă parte, premierul Viorica Dăncilă a declarat că preşedintele Klaus Iohannis „a adăugat” la decizia Curţii Constituţionale atunci când a afirmat că premierul trebuie să meargă în faţa Parlamentului pentru validarea cabinetului său.

„Eu nu am văzut în această decizie nici un paragraf care să facă referire la obligaţia primului-ministru de a merge cu cabinetul la votul în Parlament. Nu am găsit acest lucru precizat. Eu nu ştiu de unde a venit preşedintele cu această informaţie. Nu ştiu de ce a considerat dânsul că trebuie să adauge la ceea ce a spus Curtea Constituţională. Eu văd că dacă acest lucru nu este precizat, este clar că preşedintele a venit cu această opţiune. Cred cu tărie că ceea ce spune Curtea Constituţională trebuie pus în aplicare, că fiecare trebuie să respectăm Legea fundamentală. Eu cred că preşedintele în primul rând trebuie să ia act de ceea ce a decis Curtea Constituţională şi într-un timp cât mai scurt să numească miniştri interimari”, a precizat premierul.

Guvernul și-a pierdut legitimitatea

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan susţine că CCR, prin decizia luată, „a dat scris, negru pe alb, ceea ce opoziţia a solicitat încă din ziua când PSD a rămas singur la guvernare – Executivul condus de Viorica Dăncilă trebuie supus votului de validare în Parlament”.

„Joaca Vioricăi Dăncilă de-a guvernarea se apropie de final. Premierul este obligat să vină de urgenţă în Parlament pentru validare! CCR a dat astăzi scris, negru pe alb, ceea ce opoziţia a solicitat încă din ziua când PSD a rămas singur la guvernare. În momentul în care şi-a schimbat configuraţia politică, Executivul condus de Viorica Dăncilă trebuie supus votului de validare în Parlament. Este singura cale posibilă, alta nu există. Dăncilă a prelungit voit această criză, prin tot felul de tertipuri, doar pentru a mai sta, măcar un pic, la putere. În realitate, este vorba de un Executiv fără susţinere în Parlament, un Guvern fără legitimitate care trebuie să plece cât mai curând posibil”, a scris Turcan

Guvernul trebuie readus în legalitate, în acest moment fiind „ilegitim şi ilegal”, a afirmat liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu.

„Doamna Dăncilă înţelege un alt fel de politică, cum n-a mai văzut şi n-a mai auzit nimeni în Europa şi în lume, ca să racoleze în mod forţat anumiţi oameni din ALDE care se lasă cumpăraţi pentru a da aparenţele existenţei aceleiaşi compoziţii politice a Guvernului. Şi decizia Curţii Constituţionale de astăzi sancţionează în mod sever această atitudine a premierului şi îi cere imperios să vină în Parlament pentru votul de încredere. Trebuie readus în legalitate Guvernul, ceea ce înseamnă un vot de încredere sau un vot împotrivă. În momentul de faţă, Guvernul este şi ilegitim şi illegal”, a declarat Tăriceanu la Parlament.

Barna o ține pe-a lui: alegeri anticipate

Liderul USR, Dan Barna spune, după deciziile CCR că acum singura soluție este plecarea Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate.

„Deciziile de azi ale Curţii Constituţionale arată că, pentru soluţionarea crizei politice, nu e altă soluţie decât plecarea Guvernului şi organizarea de alegeri anticipate. Faptul că doamna Dăncilă a amânat la nesfârşit prezentarea în Parlament aşteptând să fie obligată de o decizie a Curţii e ruşinos pentru PSD şi dăunător pentru ţară. Pe de altă parte, decizia care sileşte preşedintele să numească miniştrii interimari ne arată că tot ce a obţinut până acum domnul Iohannis nu a fost decât o amânare care nu a ajutat la nimic. O serie lungă de amânări nu e o rezolvare a crizei. E doar un pas în lateral”, a declarat

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate