joi, august 18, 2022
AcasăAgenda ZileiCeartă între Biserică și DSU pe sănătatea românilor

Ceartă între Biserică și DSU pe sănătatea românilor

Epidemia de COVID-19 a născut o ceartă între Biserică și DSU pe sănătatea românilor. Pe de o parte, Biserica este supărată că din cauza deciziilor luate de autorități care interzic venirea pelerinilor la Sf. Parascheva și, prin urmare, pierde bani, în timp ce, DSU vrea să evite crearea de noi focare de COVID-19 în toată țara din cauza celor care se vor înghesui la pelerinajul din Iași. 

„Am evitat pe cât am putut să intru în acest subiect, pentru a nu spune unii ca Arafat e de o anumită religie şi înseamnă că face asta împotriva creştinilor. Nu iau deciziile singur, stăm mulţi la masă când luăm aceste decizii. Vorbim de logică medicală. Nu s-a interzis niciun fel de sărbătoare să aibă loc, sau o slujbă, s-a interzis deplaserea oamenilor în condiţii extrem de riscante către aceste locuri şi desfăşurarea acestor manifestări în condiţii de maximă aglomeraţie în care nu mai pot să controlezi ce se întâmplă şi să creezi o situaţie în care oamenii se întorc acasă şi produc focare”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Ceartă între Biserică și DSU

Patriarhul Daniel spune că interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română.

Patriarhia Română îşi exprimă deplina solidaritate cu toţi credincioşii ortodocşi care în aceste zile doresc să se roage ca pelerini Sfintei Cuvioase Parascheva, precum şi cu Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, gazda profund responsabilă a pelerinajului anual de la Iaşi.

„Arhiepiscopia Iaşilor, în calitatea sa de organizator al acestui pelerinaj, s-a pregătit intens şi foarte temeinic pentru întâmpinarea pelerinilor din acest an, ţinând cont de toate măsurile sanitare aflate în vigoare. Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autorităţile locale erau o garanţie că pelerinajul de la Iaşi sau apropiatul pelerinaj de la Bucureşti, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”, afirmă PF Daniel.

BOR vrea ca enoriașii să se înghesuie la moaște

BOR consideră că măsurile restrictive ce se impun ca absolut necesare trebuie să aibă un solid temei legal, să fie justificate în mod transparent, argumentat şi nediscriminatoriu şi îşi exprimă speranţa că se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iaşi, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică.

„Înţelegem că, în contextul epidemiologic de azi, regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măştii şi la păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane se impun atât în spaţiile liturgice, cât şi în afara acestora, pentru toţi credincioşii care participă la pelerinajul organizat oficial. Ne exprimăm speranţa că, pentru cinstirea demnă şi responsabilă a Sfintei Cuvioase Parascheva, se va reveni cât mai curând asupra măsurii excesive de interzicere a pelerinajului de la Iaşi, printr-o înţeleaptă modalitate de coresponsabilitate şi colaborare între Stat şi Biserică, astfel încât toţi pelerinii să se poată ruga Sfintei Parascheva în mod liber în aceste zile, cu respectarea strictă a tuturor măsurilor sanitare dispuse de autorităţile competente”, se mai arată în apelul Patriarhului Daniel.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate