marți, august 9, 2022
AcasăAgenda ZileiSondaj: Klaus Iohannis, cel mai de încredere politician român. De cine este...

Sondaj: Klaus Iohannis, cel mai de încredere politician român. De cine este urmat

Preşedintele României, Klaus Iohannis, este cel mai de încredere politician român, potrivit unui sondaj INSCOP realizat în perioada 21 ianuarie – 5 februarie, la comanda Fundaţiei Konrad Adenauer. 

Acesta este urmat de Gabriela Firea şi Victor Ponta. „Încrederea în preşedintele Klaus Iohannis se situează la un nivel de 39,5% încredere multă şi foarte multă, înregistrând o creştere de aproape 5 procente comparativ cu luna noiembrie 2018. Pe locul al doilea în clasamentul încrederii se situează Gabriela Firea cu 23,9%, în scădere faţă de luna noiembrie 2018 (când era cotată cu 26,2% încredere multă şi foarte multă), urmată de Victor Ponta cu 23,7%. Preşedintele Pro România înregistrează o creştere de 2,5 procente”, potrivit datelor INSCOP. 

Pe locul 4 este Dacian Cioloş care câştigă 2,3 procente faţă de luna noiembrie 2018, ajungând la 22,5% încredere multă şi foarte multă. Realizatorii cercetării apreciază că această creştere se datorează şi expunerii mediatice generate de înfiinţarea PLUS şi formarea alianţei cu USR. 

Pe de altă parte, următorul pe lista încrederii este preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, care a contuorizat 22,4% încredere multă şi foarte multă în ianuarie.

Apoi urmează în lista preferințelor:

  • Ludovic Orban – 16,1% încredere multă şi foarte multă
  • Liviu Dragnea – 12,6% (faţă de 11,6% în noiembrie),
  • Dan Barna – 10,7% (în creştere cu 3,7 procente faţă de noiembrie 2018)
  • Traian Băsescu – 10% încredere multă şi foarte multă (faţă de 8,3% în noiembrie 2018)
  • Viorica Dăncilă scade la 9,5% încredere multă şi foarte multă (faţă de 10,8% în noiembrie 2018)
  • Ion Iliescu cu 8,8% (faţă de 10% în noiembrie 2018)
  • Kelemen Hunor (7,6% faţă de 4,6%)
  • Eugen Tomac (cu 6,4% faţă de 5,4%). 

„Cele mai importante creşteri ale nivelului încrederii comparativ cu datele de la finalul anului trecut le înregistrează preşedintele Klaus Iohannis, liderul USR, Dan Barna, şi liderul Pro România, Victor Ponta. Scăderi ale încrederii comparativ cu datele de la finalul anului trecut înregistrează Gabriela Firea, Viorica Dăncilă şi Ion Iliescu”, au declarat autorii sondajului. 

„Încrederea într-o personalitate politică” este un indicator mai riguros, comparativ cu alţi indicatori generali precum „părerea favorabilă/ defavorabilă”, reflectând un nivel de exigenţă a evaluării semnificativ mai mare, atunci când respondenţii sunt solicitaţi să se raporteze în mod direct la o personalitate politică şi la activitatea acesteia. 

Volumul eşantionului, de tip multistratificat, probabilistic, a fost de 1.080 de persoane, reprezentativ pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate