marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiCererea oficială de revocare a procurorului general, la Iohannis

Cererea oficială de revocare a procurorului general, la Iohannis

Tudorel Toader îi va trimite preşedintelui Klaus Iohannis cererea oficială de revocare a procurorului general, Augustin Lazăr, a anunțat acesta. 

Totodată, ministrul Justiției va trimite și propunerile de numire în cinci funcţii de conducere din cadrul structurilor Parchetului General, pe care şeful statului le-a respins anterior pe motiv de nelegalitate. 

„Astăzi voi trimite la preşedintele republicii solicitarea de revocare din funcţie a procurorului general al României. Au trecut aproape două luni de zile. Dumneavoastră cunoaşteţi procedurile care s-au derulat până în prezent. Ştiţi că procurorul general trage de timp, nu e un secret pentru nimeni. Personal chiar poate fi înţeles, dar ca procuror general este imposibil de înţeles, pentru că s-a adresat Curţii de Apel, la contencios administrativ, din Alba Iulia ca persoană fizică, la dânsul acasă, dar eu am evaluat nu persoana fizică, ci procurorul general. M-am referit la deficienţele manageriale de care domnia sa a dat dovadă”, a declarat Toader, într-o conferinţă la sediul Ministerului Justiţiei. 

Potrivit lui procurorul general a cerut, prin acţiunea înaintată la Alba Iulia, să se trimită solicitarea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, care să decidă dacă ministrul poate evalua procurorul general, cerere care a fost respinsă. 

„Instanţa a declinat competenţa la Curtea de Apel, care a declinat înapoi la Alba Iulia şi a apărut acel conflict negativ de competenţă, dar regulator de competenţă este instanţa superioară – Înalta Curte, care va decide, (…) va motiva, va trimite dosarul şi vom intra probabil în ianuarie-februarie”, a spus Tudorel Toader. 

Șeful Justiției în acuză pe Lazăr că trage de timp. „Consider că această manieră de tragere de timp neavând legătură cu fondul cauzei, cu raportul de evaluare şi procedura de revocare, astăzi voi trimite preşedintelui demersul oficial de revocare din funcţie, bazându-mă pe trei componente – raportul de evaluare în baza legii, articolul 132 din Constituţie, Decizia Curţii Constituţionale nr. 358. Tot astăzi voi trimite la preşedinte, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcţii de conducere pe care preşedintele i-a refuzat, spunând că propunerea făcută de ministrul Justiţiei are aspecte de nelegalitate şi anume că dosarele candidaţilor nu conţin acea adeverinţă de la CNSAS”, a afirmat Toader. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate