vineri, septembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieChirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată pentru că a încercat să mituiască...

Chirurgul Irinel Popescu, trimis în judecată pentru că a încercat să mituiască procurorii DNA ca să nu fie trimis în judecată în alt dosar

Directorul Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic de la Institutului Fundeni, Irinel Popescu, a fost trimis în judecată, miercuri, de DNA pentru dare de mită.

Fost senator și vicepreședinte al partidului lui Dan Voiculescu, dar și fost șef al CNAS, profesorul Irinel Popescu ar fi promis 100.000 de euro procurorilor DNA care-l urmăreau în alte dosare, pentru ca aceştia să ridice sechestrele şi să dispună soluţii de netrimitere în judecată.

În pofida insistențelor sale de a-și mitui anchetatorii, Irinel Popescu a fost trimis în  judecată pe 31 martie 2021 de procurorii DNA pentru luare de mită și abuz în serviciu. El a cerut o șpagă de 170.000 de euro pentru încheierea unor acte adiționale la un contrat încheiat Între Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pe care o conducea la data comiterii infracțiunii, și HP Romania SRL. Prejudiciul constatat în acel dosar este de peste 8,3 milioane de euro.

Astfel, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie anunţă, miercuri, că au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

POPESCU IRINEL, director al Centrului de Chirurgie Generală si Transplant Hepatic ”Dan Setlacec”, din cadrul Institutului Clinic Fundeni din Bucureşti, pentru comiterea infracţiunii de dare de mită,

persoană fizică (Ciupitu Marian – n.red), administrator al unei societăţi comerciale, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la dare de mită.

”În intervalul decembrie 2017 – februarie 2018, inculpatul Popescu Irinel, beneficiind de ajutorul celuilalt inculpat, ar fi promis că va oferi suma de 100.000 euro organelor de urmărire penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, învestite cu instrumentarea şi soluţionarea unor cauze în care acesta ar fi fost vizat. Inculpatul ar fi fost dispus să ofere anchetatorilor suma de bani menţionată mai sus, pentru ca în cauzele respective să se dispună măsuri procesuale favorabile acestuia (în ceea ce priveşte aplicarea unor măsuri asigurătorii) şi în final soluţii de netrimitere în judecată.

Ulterior, cu toate aceste „încercări”, la data de 31 martie 2021, inculpatul Popescu Irinel a fost trimis în judecată pentru săvârșirea unor infracțiuni de luare de mită și abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată”, a transmis DNA.

Actualul dosar a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate