sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiJustițieMiliardarul israelian Beny Steinmetz, arestat în Grecia, a fost eliberat pe cauțiune...

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, arestat în Grecia, a fost eliberat pe cauțiune și speră să se întoarcă liniștit în Israel

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, pe numele căruia Interopulul a emis o ”notiţă roşie” la solicitarea României, unde a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul ”Ferma Băneasa”, a fost reținut pe aeroportul din Atena (Grecia), transmite publicația israeliană Globes. Ulterior, el a fost eliberat de autoritățile elene pe cauțiune. Ministerul Justiţiei a precizat că instituţiile române au trimis în Grecia toate documentele referitoare la dosarul omului de afaceri, procedura fiind în curs de derulare.

Presa israeliană susține însă că reținerea miliardarului Steinmetz s-a făcut dintr-o eroare în transmiterea datelor de către Interpol.

”Reţinerea lui Steinmetz în Grecia are loc după ce Comitetul de supervizare al Interpol (CCF) a dispus, la 29 octombrie, anularea ordinului de arestare emis de către România. CCF a stabilit prin această hotărâre, între altele, că procedurile judiciare împotriva miliardarului israelian sunt motivate politic şi sunt grav viciate” – susține publicația israeliană Globes.

Arestarea lui Steinmetz ar fi avut loc, potrivit acestei surse, în urma unor deficienţe în anularea ”notiţei roşii”, adică a mandatului internaţional de arestare emis de Interpol pe numele său,  la controlul frontierei în Europa.

”Pot confirma că domnul Steinmetz a fost reţinut pe aeroportul din Atena din cauza unei încălcări grave a transferului de date cu privire la anularea notiţei roşii a Interpolului. Ne ocupăm de această problemă şi sperăm ca domnul Steinmetz să se întoarcă acasă şi la afaceri repede”, a declarat avocatul miliardarului, Eitan Maoz, citat de Globes.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiției, ”omul de afaceri Beny Steinmetz a fost reținut în data de 24 noiembrie 2021, pentru 24 de ore, pe teritoriul Republicii Elene. Acesta a fost prezentat instanţei locale, care a dispus control judiciar cu interzicerea părăsirii teritoriului grec.

Informată fiind de această împrejurare, Curtea de Apel Brașov a trimis autorităţilor elene mandatul european de arestare emis în baza mandatului de executare a pedepsei de 5 ani de închisoare la care a fost condamnat de către Înalta Curte de Casație și Justiție.

Mandatul European de Arestare (MEA) a fost trimis tradus în limba greacă însoţit de documentele suport, de asemenea traduse. În acest moment, procedura este în curs.

Totodată, precizăm că procedurile în speță se desfășoară prin contact direct între autorităţile judiciare române şi elene în baza reglementărilor referitoare la mandatul european de arestare.

În măsura în care Ministerului Justiției i se va solicita asistență, este gata să ajute în limita competențelor legale”

Miliardarul israelian este bănuit, potrivit unor surse judiciare citate de G4Media, că fi fost în spatele operațiunii de spionaj a fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, din primăvara anului 2016. Împotriva sa n-a fost însă formulată nicio acuzație oficială și nu are calitate de suspect în dosarul Black Cube. Dealtfel, Steimetz s-a numărat oficial printre clienții celebri ai Black Cube, el contractând serviciile acestei firme împotriva companiei miniere braziliene Vale SA, căreia trebuie să-i achite, conform unei decizii a Curtii Internationale de Arbitraj de la Londra, despăgubiri de 2 miliarde de dolari.

Chiar dacă nu este dovedit oficial că ar fi fost în spatele operațiunii de spionaj derulate de Black Cube în primăvara lui 2016 împotriva fostei șefe DNAîn decembrie 2015, Steinmetz a fost inculpat în alt dosar de către DNA-ul condus de Laura Codruța Kovesi.

E vorba de dosarul Ferma Băneasa de la DNA Brașov. Alături de Steinmetz, au fost inculpați Shimon Shevez, fost director de cabinet al premierului Yitzhak Rabin, Moshe Agavi, reprezentantul din România al lui Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein, miliardarul român Remus Truică, pretinsul prinţ Paul al României şi directorul EVZ, Dan Andronic.

Pe 17 decembrie 2020, Benyamin Steinmety şi fostul consultant politic Tal Silberstein au fost condamnaţi definitiv la câte 5 ani de detenţie pentru constituire de grup infracţional organizat în dosarul Ferma Băneasa de la Înalta Curte de Casaţie şi justiţie. Omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la 7 ani de detenţie efectivă, iar Paul al României, la 3 ani şi jumătate cu executare, dar a fugit din ţară şi a fost dat, de asemenea, în urmărire internaţională.

Prejudiciul din dosar se ridică la peste 145 de milioane de euro, peste 135 de milioane de euro, reprezentând contravaloarea terenurilor fostei Ferme regale de la Băneasa şi aproape 10 milioane de euro, pădurea Fundu Sacului din Snagov.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate