sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiCîțu: România ar putea întra în Schengen anul acesta. Aderarea la euro,...

Cîțu: România ar putea întra în Schengen anul acesta. Aderarea la euro, poate în 2028

România ar putea întra în spațiul Schengen anul acesta, dar aderarea la zona euro s-ar putea produce de abia în 2027 sau 2028, este de părere premierul Florin Cîțu. 

Aderarea la Schengen s-ar putea produce numai dacă vom primi un raport MCV favorabil a declarat premierul la Digi24.

„Parcursul pentru euro a fost puțin întârziat de criza din 2020. Vom face totul și este nevoie de convergență reală. Vom recupera în perioada 2021 – 2024, dar trebuie să fim constiență că aderarea la zona euro va fi după 2024. Obiectivul de aderare este și o obligație a României prin tratatul pe care l-am semnat. E greu să discuți de aderare la zona euro în plină criză economică”, a spus Florin Cîțu.

Potrivit acestuia, la fel de importantă precum aderarea la Schengen este și aderarea la zona euro.

„Nu numai aderarea este obiectivul principal, pentru mine contează ce înseamnă să aderi la zona euro. Înseamna reformarea acestei economii, să o faci performantă în zona euro, acolo unde competiția este este foarte dură. Asta este foarte important”, a completat premierul.

Cîțu vede posibilă intrarea în antecamera zonei euro în 2024 – 2025, iar adoptarea monedei europene să aibă loc în 2027 sau 2028.

În ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, premierul a răspuns că „sper că anul acesta. Ar trebui cu totul să intrăm, dacă intrăm.

„România este gata să intre în Schengen din 2011. A apărut discuția cu MCV-ul. Trebuie să corectăm această problemă anul acesta. Vom face tot posibilul să avem un raport favorabil al MCV. Dacă toate lucrurile merg bine, și am început cu desființarea SIIJ, și avem un raport favorabil, putem să sperăm să continuăm discuțiile de aderare la Schengen chiar de anul acesta. Dar, repet, depinde de noi. Vrem să facem reformă? Haideți să respectăm recomandările Comisiei Europene, ale Comisiei de la Veneția. Corectăm ce au stricat pesediștii în justiție cât mai repede și apoi veți vedea că ne îndreptăm spre zona Schengen”, a spus Florin Cîțu.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate