marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiDrulă: Conducerea Metrorex este în buzunarul de la piept al lui Rădoi

Drulă: Conducerea Metrorex este în buzunarul de la piept al lui Rădoi

Conducerea actuală a Metrorex pare cumva că este în buzunarul de la piept al sindicalistului Ion Rădoi, şi vom lua măsuri şi acolo în perioada imediat următoare, a declarat ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Cătălin Drulă.

„Şi la Metrorex este aceeaşi situaţie (n.r. – ca la Compania Aeroporturi București) de care vorbeam, de dezechilibru bugetar. A fost o situaţie de clientelism, de salarii bune care, în afară de cei care muncesc efectiv, sunt foarte mulţi pe lângă şi pe principiul de un loc bun – un salariu călduţ şi o toleranţă a administraţiilor succesive la creşteri salariale nefondate s-a ajuns într-o situaţie de dezechilibru major”, spune Drulă.

Potrivit lui, a crescut bugetul de salarii, de cheltuieli cu personalul de la 300 de milioane de lei la 900 de milioane de lei, aproape de trei ori în 5 ani.

„Dacă mai spuneţi o industrie din România, orice loc unde să fi crescut masa salarială fără ca şi compania respectivă să fi crescut de trei ori în termen de cotă de piaţă – şi asta nu s-a întâmplat. Veniturile la Metrorex au rămas constante, chiar şi în anii buni, şi nu au crescut deloc. Nu sunt mulţumit de managementul actual al Metrorex, ba chiar pare cumva că sunt în buzunarul de la piept al domnului Rădoi, acest veşnic lider de sindicat, şef de cartel şi vom lua măsuri şi acolo în perioada imediat următoare. Le veţi vedea şi le vom anunţa la momentul respectiv”, a susţinut ministrul.

Ministrul afirmă săptămâna trecută că salariul brut lunar per salariat al Metrorex, în anul 2020, era de 9.901 lei, iar în propunerea de buget de venituri şi cheltuieli pentru 2021 al companiei acesta este estimat la 12.739 lei.

„Vreau să le transmit celor de la sindicat că metroul nu a fost construit pentru ei şi bunăstarea lor şi a ‘famigliilor’ lor, ci pentru cetăţenii Capitalei şi cei care îl folosesc atunci când vin în Bucureşti. Negocierea avantajelor şi privilegiilor pe care şi le-au dobândit prin Contractul Colectiv de Muncă şi pentru care plătesc toţi românii subvenţionarea metroului trebuie să aibă în centrul atenţiei călătorul, nu nababul de sindicat. Din concluziile preliminare ale anchetei Corpului de control aflăm că, la negocierea CCM de anul trecut, când s-au majorat salariile cu 18%, 10 din cei 15 membri din comisia de negociere constituită la nivelul administraţiei Metrorex erau membri de sindicat. Practic, sindicatul Metrorex a negociat salarii mai mari în plină pandemie cu sine însuşi”, notează Drulă.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate