sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăAgenda ZileiColectiv: Protecția muncii a durat mai puțin de o oră

Colectiv: Protecția muncii a durat mai puțin de o oră

Doi pompieri de la ISU au efectuat instructajul pentru protecție muncii angajatilor Colectiv, durata fiind mai mică de o oră, timp în care cei doi au simulat folosirea instinctorului, a declarat Ştefan Ionescu, fost angajat la garderoba clubului Colectiv,  la Tribunalul Bucureşti. 

„Din momentul în care am fost angajat şi până în ziua tragediei, eu şi ceilalţi angajaţi am făcut o singură dată un instructaj de protecţia muncii, cu personal îmbrăcat în civil, respectiv un bărbat şi o femeie. Cei doi nu şi-au declinat identitatea, însă i-am perceput ca fiind angajaţi de la ISU. Stăteau la o masă şi fiecare angajat era chemat să semneze nişte carnete de protecţia muncii”, a mai spus Ionescu, citat de Agerpres. 

Acesta recunoaște că a semnat fișa de instructaj fără să citească, la fel şi ceilalţi angajaţi, inclusiv barmanii.

„Apoi ni s-a arătat un extinctor şi au spus unde erau amplasate celelalte extinctoare: în bar, garderobă şi în zona panourilor electrice. Nu îmi aduc aminte să fi discutat un plan de evacuare. Angajaţii ISU doar au simulat folosirea extinctorului. Ştiu că existau nişte printuri pe care era trecută evacuarea în caz de incendiu către ieşire. Nu cred că erau indicatoare în club pentru a fi folosite în caz de incendiu şi nu exista în club o uşă separată în caz de urgenţă. Nu cred că am stat mai mult de o oră pentru discuţia cu angajaţii ISU”, a explicat Ştefan Ionescu. 

Acesta a reușit să scape din incendiu doar pentru că a avut norocul ca garderoba sa fie mai aproape de ieșire. 

„În seara aceea, erau cam 300 de oameni, dar te puteai mişca. Eu am venit la serviciu cu o oră mai devreme şi erau oameni care se ocupau cu organizarea concertului. În clubul Colectiv a mai fost un concert al unei formaţii din Germania, în timpul căruia a fost folosită flacără deschisă, însă acea formaţie a venit cu o maşină afară cu multe extinctoare şi pirotehnişti”, a mai mărturisit Ionescu.

În timpul concertului, la un moment dat, un coleg de-al șău a venit agitat să îi ceară un extinctor.

„I l-am dat pe cel din garderobă, după care au început să vină oameni să îşi ceară hainele. Am încercat să ies din garderobă şi să intru în containerul de lângă uşă, moment în care am simţit că aerul arde şi m-am retras în garderobă. Focul nu a pătruns în garderobă, ci spre ieşire şi eu m-am gândit că dacă stau în garderobă vor veni pompierii. Ulterior, a venit mult fum şi s-a stins lumina. Mă sufocam şi am ieşit, dar oamenii erau blocaţi la intrare. Cred că era o grămadă de un metru înălţime din oamenii căzuţi. Am reuşit să ies şi am văzut un coleg de la bar care era rănit şi m-a întrebat dacă sunt cu maşina. Am mai luat un alt coleg cu maşina, care era mai grav, şi am mers la spital, în faţa mea fiind o maşină a Poliţiei care mi-a deschis drumul. În urma incendiului, am fost puţin ars pe un braţ şi în zona capului. Am o traumă psihică. Am senzaţia neplăcută că oriunde mă duc nu sunt destul de protejat şi lucrurile nu sunt bine organizate”, a povestit Ştefan Ionescu. 

În dosarul Colectiv au fost trimişi în judecată patronii clubului – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu; Daniela Niţă – patroana firmei de artificii SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL, Cristian Niţă (director) şi Viorel Zaharia (pirotehnist), precum şi persoanele juridice SC Colectiv Club SRL şi SC Golden Ideas Fireworks Artists SRL. 

De asemenea, au fost trimişi în judecată fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu-Piedone, trei angajaţi din cadrul primăriei: Aurelia Iofciu – şef al Serviciului autorizări comerciale, Larisa Luminiţa Ganea – consilier superior, Ramona Sandra Moţoc – referent superior, ambele în cadrul aceluiaşi serviciu, dar şi pompierii Antonina Radu şi George Petrică Matei. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate