marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiCritici dure pentru comisarul Adina Vălean, care s-a bucurat, pe Twitter, că...

Critici dure pentru comisarul Adina Vălean, care s-a bucurat, pe Twitter, că avionul deturnat la Minsk a decolat fără pasagerul răpit de KGB

Comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean, a fost aspru criticată de foști și actuali oficiali ai UE pentru postarea sa de duminică seara, de pe Twitter, în care anunța cu bucurie decolarea de pe aeroportul din Minsk, a avionului deturnat de dictatorul Lukașenko.

„Cursa Ryanair a decolat acum din Minsk spre Vilnius. Vești minunate pentru toată lumea, în special pentru familiile și prietenii celor aflați la bord”- a scris Adina Vălean, duminică seara pe Twitter, fără să spună nimic despre răpirea de către autoritățile dictatoriale de la Minsk, a unuia dintre pasagerii aflați în această cursă, jurnalistul Roman Protasevici.

Iată câteva dintre reacții:

Carl Bildt, fostul ministru de Externe al Suediei: ”O veste bună pentru toată lumea? Serios? Pentru toată lumea?”

”Acesta este un act clar de piraterie aeriană”, scrisese anterior fostul ministru de externe al Suediei. ”Zborul Ryanair era pe punctul de a intra în spațiul aerian lituanian. Dacă ar fi existat o urgență reală, Vilnius era în mod clar cel mai apropiat aeroport” – a mai scris Bildt.

Europarlamentarul Radek Sikorski, fost ministru de externe al Poloniei: ”Doamnă comisar, mă aștept să interziceți compania Belavia din spațiul aviatic european până când Roman Protasevici este eliberat. Avionul MIG-29 din Belarus a amenințat viața cetățenilor europeni pentru a putea aresta ilegal un refugiat politic protejat de UE”.

Europarlamentarul Raphael Glucksmann (Franța): „Ce rușine absolută. Nicio mirare că UE este văzută drept slabă și fără coloană vertebrală. Un dictator a deturnat un avion civil, a răpit un jurnalist, și asta este ceea ce postează comisarul pentru Transporturi”

Europarlamentarul finlandez Ville Niinistö: „Acesta este un mesaj rușinos din partea unui comisar. Subminați coerența reacției UE la un act de terorism comis de Belarus și la deturnarea ilegală a unui pasager și a unui zbor Schengen între două state UE. Să vă fie rușine. UE trebuie să acționeze pentru a proteja drepturile omului”

 

 

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate