Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a validat, în ședința de vineri, promovarea a nouă noi judecători la Înalta Curte de Casație și Justiție, începând cu 10 mai 2021.
După validarea rezultatelor concursului de promovare în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, organizat în perioada septembrie 2020-februarie 2021, CSM a decis promovarea la Înalta Curte a următorilor judecători:
- Denisa Livia Băldean de la Curtea de Apel Cluj, promovată la Secția I Civilă
- Csaba Bela Nasz de la Curtea de Apel Timişoara – la Secția a II-a Civilă
- Maria Andrieş de la Curtea de Apel Suceava – la Secţia de contencios administrativ şi fiscal
- Alina Nicoleta Ghica de la Curtea de Apel Bucureşti – la Secţia de contencios administrativ şi fiscal
- Beatrice Mariş de la Curtea de Apel Constanţa – la Secţia de contencios administrativ şi fiscal
- Adina Georgeta Ponea de la Curtea de Apel Craiova – la Secţia de contencios administrativ şi fiscal
- Doina Vişan de la Curtea de Apel Bucureşti – la Secţia de contencios administrativ şi fiscal
- Mircea Mugurel Şelea de Curtea de Apel Craiova – la Secţia penală
- Laura Mihaela Soane de la Curtea de Apel Oradea – Secţia penală
Judecătoarea Alina Ghica, nou promovată la Înalta Curte, a fost președinte al CSM și este magistratul care l-a favorizat pe Liviu Dragnea, suspendând completurile de 5 judecători de la Înalta Curte și anulând o parte din prejudiciul financiar constatat de OLAF pentru compania de casă înființată de Liviu Dragnea pe vremea în care era președintele Consiliului Județean Teleorman.
Soțul judecătoarei Laura Mihaela Soane, promovată la Secția penală a Înaltei Curți, a fost condamnat penal de Înalta Curte, prin sentință definitivă, la doi ani de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți și asociere în vederea săvârşirii de trafic de migranţi, după ce a fost implicat în traficul unor migranți kurzi peste graniță, conform dezvăluirilor făcute de G4Media.
De asemenea, aceeași judecătoare, Laura Soane, a anulat probe strânse de procurori cu ajutorul Serviciului Român de Informații pe vechiul cod, deși deciziile CCR se referă la noul cod de procedură penală – informează G4Media.
Astfel, împreună cu colega ei Adina Cioflan, judecătoarea Soane a făcut parte dintr-un complet care a achitat 37 de polițiști de frontieră, vameși și transportatori acuzați pentru luare de mită, după ce au anulat toate interceptările strânse de procurori cu ajutorul SRI, invocând decizii ale CCR ce vizau noul cod de procedură penală, deși probele fuseseră adunate de anchetatori în pe vechiul cod de procedură penală.
Judecătoarea Laura Soane mai are la activ, printre altele, conform aceleiași surse, achitarea unui traficant de minori pe motiv că tânăra de 14 ani obligată să se prostitueze în Spania, după ce fusese racolată prin metoda Loverboy, ar fi fost într-o ”relație de iubire” cu traficantul pe care l-ar fi urmat din dragoste, deci nu e infracțiune.
Acum, Laura Soane a fost promovată, de secția de judecători a CSM, dominată de apropiații Liei Savonea, unul dintre cei mai controversați magistrați din istoria CSM.