marți, ianuarie 31, 2023
AcasăAgenda ZileiCurtea de Apel București nu vrea pe cap procesul lui Lazăr

Curtea de Apel București nu vrea pe cap procesul lui Lazăr

Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia de a judeca dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie. Judecătorul de la Curtea de Apel București a admis o excepţie ridicată de avocatul lui Augustin Lazăr. 

În acest caz, Instanţa supremă va lua o hotărâre finală în acest caz. „Sesizează Curtea Constituţională cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 10, alin. 3 din Legea nr. 554/2004, în măsura în care se interpretează că persoana fizică ce ocupă o funcţie sau o demnitate publică nu poate fi titulara unei acţiuni în contencios-administrativ, întemeiate pe art. 1 şi 8, respectiv pe art. 10, alin. 3, teza I din Legea nr. 554/2004. Admite excepţia necompetenţei teritoriale. Declină competenţa de judecare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia. Constată ivit conflictul negativ de competenţă. Sesizează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de contencios-administrativ şi fiscal în vederea soluţionării conflictului. Definitivă”, potrivit Curţii de Apel Bucureşti. 

Augustin Lazăr a deschis un proces împotriva Ministerului Justiţiei la Curtea de Apel Alba Iulia, însă această instanţă a stabilit că nu are competenţa teritorială de a judeca acest caz. Recent, Curtea de Apel de la Alba Iulia a decis că procesul trebuie să se judece la instanța pe raza căreia se află Parchetul General. 

Numai că avocatul avocatul lui Augustin Lazăr a ridicat o excepţie privind competenţa Curţii de Apel Bucureşti de a judeca acest dosar şi a solicitat ca procesul să se întoarcă la Alba Iulia. Acesta a afirmat că el reprezintă o persoană fizică, adică pe Augustin Lazăr, nu autoritatea procurorului general. Din acest motiv, procesul trebuie să aibă loc pe la instanța pe raza căreia persoana fizică își are domiciliul, adică la Alba Iulia, nu acolo unde se află Parchetul General. 

Procurorul general Augustin Lazăr a depus, la începutul lunii noiembrie, la Curtea de Apel Alba Iulia, oraş în care îşi are domiciliul, o acţiune în contencios-administrativ prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a Raportului privind activitatea sa managerială. 

În data de 24 octombrie, Tudorel Toader a anunţat declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general, Augustin Lazăr

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate