sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiFostul ministru de Interne, Gabriel Berca, eliberat condiționat

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, eliberat condiționat

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca a fost eliberat condiționat de Tribunalului Vaslui. Acesta fusese condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru fapte de corupţie. Decizia Tribunalului Vaslui este una definitivă

„În baza articolului 425 indice 1 alin. 7 pct. 1 lit. b) Cod de procedură penală raportat la art. 587 alin. 3 Cod de procedură penală, respinge ca nefondată contestaţia formulată de Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Iaşi împotriva sentinţei penale nr. 1314/17.10.2018 a Judecătoriei Vaslui, pe care o menţine. În baza art. 275 alin. 3 Cod de procedură penală cheltuielile judiciare vor rămâne în sarcina statului”, potrivit instanţei. 

Gabriel Berca a fost condamnat definitiv în anul 2017, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă. înainte de această decizie, el fusese condamnat și în mai 2016, de Curtea de Apel Bacău, la trei ani de închisoare, pedeapsă diminuată la doi ani prin decizia Instanţei supreme. Fostul demnitar a fost încarcerat la Penitenciarul Vaslui. 

În acelaşi dosar, fostul deputat Mihai Banu a primit trei ani şi jumătate închisoare cu executare, tot pentru trafic de influenţă. Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a rămas cu pedeapsa de doi ani închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă. 

Dispoziţiile sentinţei au fost menținute și de Instanța supremă pe latură civilă date de Curtea de Apel Bacău, respectiv confiscarea a câte 92.500 de euro de la Gabriel Berca şi Mihai Banu, iar de la Lucian Banu a sumei de 150.000 de lei. 

În perioada aprilie 2010 – ianuarie 2012, prin intermediul lui Mihai Banu, Gabriel Berca a pretins şi primit, atât pentru sine, cât şi pentru partidul din care făcea parte, PDL, de la omul de afaceri Viorel Rusu (denunţător în dosar) suma totală de 185.000 euro pentru ca, în calitate de senator şi preşedinte al PDL Bacău, să intervină pe lângă membri ai Guvernului în vederea alocării unei sume de bani către Primăria comunei Ardeoani, din judeţul Bacău.

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate