joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiDarius Vâlcov mai stă în libertate datorită unei decizii amânate a CCR

Darius Vâlcov mai stă în libertate datorită unei decizii amânate a CCR

Darius Vâlcov mai stă în libertate datorită unei decizii amânate a CCR legată de completurile specializate pe coruție. 

Astfel, instanţa supremă a amânat pentru 15 octombrie, dosarul de corupţie în care Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanţă la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă.

Darius Vâlcov, nici nu s-a prezentat la proces, pentru el venind doar avocatul, care a cerut amânarea procesului. Doi dintre cei cinci membri ai completului au făcut opinie separată, în sensul că procesul ar trebui continuat, mai ales că în sala de judecată se aflau doi martori, care trebuiau audiaţi la termenul de marţi.

Pentru cei care nu știu, „eminența cenușie a măsurilor economice” din ultimii ani, Darius Vâlcov a fost condamnat, în 8 februarie 2018, de un complet de trei judecători la opt ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. Pedeapsa i se trage de la mai multe licitaţii de lucrări pentru apă şi canalizare.

Cum „s-a descurcat” Darius Vâlcov, conform DNA 

Potrivit DNA, în cursul anului 2009, omul de afaceri Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologica Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus ca, în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante – SC Compania de Apă Olt SA, în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatra Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.

Propunerea a fost făcută în contextul în care, în noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este Compania de Apă Olt, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.

În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte:

  • Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoava,
  • Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina,
  • Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti Olt şi Piatra Olt 

DNA susține că, cu ocazia derulării procedurilor de licitaţie referitoare la atribuirea celor trei contracte membrii comisiei au procedat, la îndemnul lui Vâlcov, în mod abuziv, la eliminarea din caietul de sarcini a unor condiţii de eligibilitate în scopul favorizării firmei Tehnologica Radion.

În consecinţă, Tehnologica Radion a câştigat licitaţiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă şi apă uzată în judeţul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de 78.201.552 lei.

Vâlcov mergea la sediul firmei să ia banii 

Conform DNA, Theodor Berna şi Darius Vâlcov au stabilit de comun acord ca sumele de bani să-i fie remise acestuia din urmă, în numerar, în lei şi numai la sediul firmei. 

În perioada ianuarie – martie 2011, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei Tehnologica Radion, unde a primit suma totală de 1.200.000 lei (în trei tranşe a câte 400.000 lei fiecare), remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania de Apă Olt efectua plăţi în contul societăţii.

În perioada aprilie – decembrie 2011, Darius Vâlcov a primit de la Theodor Berna, prin intermediul lui Minel Prina, suma totală de 2.500.000 lei (în cinci tranşe a câte 500.000 lei fiecare).

În perioada 2012 – 2013, Darius Vâlcov a primit, prin intermediul mai multor firme, suma de 3.080.000 lei.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate