marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiPoliticăDeclarația UE27: Toate probele disponibile indică în mod clar Iranul ca autor...

Declarația UE27: Toate probele disponibile indică în mod clar Iranul ca autor al atacului din 29 iulie asupra petrolierului Mercer Street

Toate probele disponibile arată că Iranul este responsabil pentru atacul din 29 iulie, asupra petrolierului Mercer Street, în care și-au pierdut viața un român și un britanic, se arată în declarația comună semnată de toate cele 27 de state membre UE (UE27) și dată publicității duminică, 8 august.

Iată declarația făcută de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, în numele tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene:

”Uniunea Europeană condamnă în termenii cei mai categorici atacul ilegal comis asupra navei comerciale Mercer Street, în largul insulei Masirah din Oman, la 29 iulie. Nu există nicio justificare pentru acest atac care a ucis un cetățean român și britanic.

Transmitem condoleanțe familiilor victimelor și prietenilor lor și ne exprimăm solidaritatea deplină cu statul membru afectat. Astfel de acțiuni imprudente și unilaterale, împotriva dreptului internațional și care amenință pacea internațională, sunt inacceptabile și trebuie oprite. Libertatea de navigație trebuie garantată în conformitate cu dreptul internațional.

Toate dovezile disponibile indică în mod clar Iranul ca făptuitor.

Facem apel la toate părțile relevante din regiune să joace un rol constructiv în stimularea stabilității și păcii regionale. În acest context, UE va continua eforturile diplomatice intense pentru a promova un dialog și soluții adecvate și eficiente”.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, salută publicarea, astăzi, 8 august 2021, a Declaraţiei emise de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell, în numele tuturor celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE27), prin care este condamnat atacul asupra vasului comercial „Mercer Street”, în urma căruia şi-au pierdut viaţa un cetăţean român şi unul britanic, se precizează într-un comunicat de presă al MAE.

Demersul celor 27 de state membre ale UE are loc ca urmare a convorbirii telefonice a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu Înaltul Reprezentant Josep Borrell, de la 3 august 2021.

”Prin intermediul Declaraţiei, cele 27 state membre ale UE condamnă puternic atacul din 29 iulie 2021 asupra vasului comercial, reafirmând caracterul ilegal şi fără nicio justificare al acestuia. De asemenea, prin Declaraţie cele 27 state membre îşi exprimă solidaritatea cu România şi transmit condoleanţe familiilor şi celor apropiaţi victimelor”

Totodată, declaraţia UE27 reconfirmă faptul că atacul asupra vasului „Mercer Street” reprezintă o încălcare a dreptului internaţional şi o ameninţare la adresa păcii, făcând apel la oprirea unor astfel de acţiuni unilaterale şi subliniază importanţa garantării libertăţii de navigaţie, în conformitate cu dreptul internaţional.

De asemenea, Declaraţia UE27 reconfirmă responsabilitatea Republicii Islamice Iran în ceea ce priveşte atacul, subliniind că toate probele disponibile indică cu claritate Iranul ca făptuitor.

”Ministerul român al Afacerilor Externe va continua coordonarea cu aliaţii şi partenerii României, inclusiv la nivelul UE şi al organizaţiilor multilaterale, în legătură cu acest subiect” – se mai arată în comunicatul MAE.

Pe 29 iulie, într-un atac cu drone asupra petrolierului israelian Mercer Street, aflat în largul coastelor Omanului, au fost uciși un cetățean român și unul britanic, aflați pe vas.

Potrivit tuturor probelor disponibile, atacul a fost comis de Gardienii Revoluției din Iran, deși Republica Islamică refuză asumarea responsabilității pentru aceste crime.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate