sâmbătă, decembrie 9, 2023
AcasăAgenda ZileiDeputații au votat și aducerea aurului BNR înapoi în țară

Deputații au votat și aducerea aurului BNR înapoi în țară

Deputaţii au adoptat proiectul de lege iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae privind statutul Băncii Naţionale a României, care vizează limitarea rezervelor de aur ale ţării din străinătate

Potrivit proiectului, din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă

Acesta a fost adoptat cu mai puțin de două ore înainte ca deputații PSD-ALDE-UDMR să își voteze Codurile penale după bunul place, legi ce au șanse foarte mari să îl scape de pușcărie pe liderul PSD, Liviu Dragnea. 

În cazul aducerii aururului înapoi în țară, decizia a fost luată cu 165 de voturi favorabile, 90 împotrivă şi trei abţineri. 

În proiect se arată că, Banca Naţională a României, respectând regulile generale privind lichiditatea şi riscul specific activelor externe, stabileşte şi menţine rezerve internaţionale, în astfel de condiţii încât să poată determina periodic mărimea lor exactă, rezerve alcătuite cumulativ ori selectiv din mai multe elemente, între care aur deţinut în tezaur în ţară. 

De asemenea viitoare lege mai spune că, banca centrală a României să urmărească menţinerea rezervelor la un nivel adecvat tranzacţiilor externe ale României. 

„Dacă există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs, Banca Naţională a României prezintă Parlamentului şi Guvernului, de îndată, dar nu mai târziu de 20 de zile, un raport privind situaţia rezervelor şi cauzele care au condus sau care pot conduce la o astfel de reducere. Raportul va conţine recomandările Băncii Naţionale a României privind politicile guvernamentale macroeconomice necesare pentru preîntâmpinarea sau remedierea situaţiei”, spune poriectul. 

Analiștii avertizau că dacă România își va retrage aurul din străinătate, atunci țara noastră se va confrunta cu o imensă lipsă de credibilitate din partea partenerilor noștri de afaceri, fapt care afecta imens relațiile economice. 

 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate