joi, aprilie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiSenatorii au votat că vor tot aurul BNR înapoi în țară

Senatorii au votat că vor tot aurul BNR înapoi în țară

Senatorii au adoptat propunerea legislativă iniţiat de parlamentarii social-democraţi Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae prin care România va trebui să aducă aurul BNR înapoi în țară. Proiectul a fost adoptat cu 60 de voturi „pentru”, 29 „împotrivă” şi 16 abţineri. 

„Din informaţiile deţinute, în prezent, rezerva de aur constituită de BNR potrivit dispoziţiilor legale se găseşte în proporţie de circa 65% în străinătate. Pentru această cantitate de aur, BNR nu mai realizează niciun fel de venituri specifice operaţiunilor speciale de tranzacţionare, inclusiv prin constituirea de garanţii, ci, dimpotrivă, achită contravaloarea costurilor de depozitare. Nimic din situaţia economică a României nu mai justifică păstrarea unei asemenea cantităţi de aur ca rezervă în străinătate, cu costurile aferente, deloc de neglijat, în condiţiile în care această rezervă poate fi păstrată şi suplimentată, în mod corespunzător, în depozite din ţară”, se arată în expunerea de motive a proiectului. 

Potrivit inițiatorilor proiectului, deţinerea unei cantităţi de aur în depozite constituite în străinătate nu trebuie în mod necesar interzisă, dar aceasta ar trebui limitată cantitativ şi condiţionată de obţinerea unor venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice.

Aceștia cer BNR să informeze de îndată Parlamentul şi Guvernul în cazul în care există pericolul diminuării rezervelor, până la un nivel care ar periclita tranzacţiile internaţionale ale statului, precum şi în cazul în care diminuarea s-a produs. 

Cu toate acestea există și voci care sunt împotriva proiectului, iar unul dintre ei este chiar senatorul PMP Traian Băsescu. 

„Dacă această lege va trece, BNR va putea să menţină în străinătate 5,3 tone de aur, ca garanţie. Vreau să privim puţin la realitate. Ni se pare astăzi că dăm peste margini de stabilitate şi de resurse. Este greşit. Vă rog să luaţi notă că pe plan internaţional sunt foarte mulţi specialişti care estimează, în 2020 – 2021, o nouă criză a datoriilor statelor. Rezerva aflată în străinătate înseamnă şi o garanţie de vreme rea. Gândiţi-vă la costurile de repatriere, la costurile pentru securitate în cazul acestei cantităţi. Sugestia mea este să lăsaţi atribuţiile BNR aşa cum sunt din acest punct de vedere şi să nu avem o intervenţie politică într-un moment care ni se pare că este potrivit”, a mai spus senatorul Băsescu. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate