marți, august 16, 2022
AcasăAgenda ZileiUPDATE Deputații PSD vor să secretizeze informațiile publice pe care le poate...

UPDATE Deputații PSD vor să secretizeze informațiile publice pe care le poate obține oricine

Deputații PSD vor să secretizeze informațiile publice, și au creat un proiect de lege în acest sens pentru a-și proteja toate ilegalitățile pe care le-au făcut, de la cel mai mic primar până la cel mai înalt demnitar. 

Proiectul spune că instituţiile publice pot să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea „sunt solicitate cu rea-credinţă”.

„Încă o lovitură pe final de mandat şi pe repede înainte, parlamentarii vor să ne îngreuneze accesul la informaţii publice. Se pare că românii nu sunt buni decât să muncească şi să plătească taxe şi impozite, nu şi să afle ce se întâmplă cu banii după ce îi ia statul. Cel mai tare este, însă, justificarea din expunerea de motive. Oamenii sunt disperaţi că li se cer informaţii de către diverse ONG-uri şi, ţineţi-vă bine, postaci pe Facebook. Efectiv aşa au scris în expunerea de motive. Zic că informaţiile publice sunt cerute pentru a şantaja, a ameninţa, a hărţui şi a provoca scandaluri publice. Deci scandalul nu este că ei fură şi îşi bat joc de banii contribuabililor. Scandalul este că se află”, scrie deputatul USR Claudiu Năsui pe Facebook.

Potrivit acestuia, proiectul instituie o taxă pentru cererile de informaţii fără o grilă sau praguri minime sau maxime, taxă care ar urma să se stabilească prin act administrativ.

„Practic, instituţiile statului pot pune o taxă mare ca să descurajeze cererile de informaţii. Dar legea nu se opreşte aici. Mai instituie şi cazuri generalizate de refuz, ambigue şi largi, astfel încât să se poată refuza uşor accesul la informaţii. Adevărul este că, la cât se fură şi se risipeşte la stat, cred şi eu că le e frică să aflăm uşor informaţii”, menţionează deputatul.

Deputații PSD vor să secretizeze informațiile publice

Năsui atrage atenţia asupra faptului că proiectul a fost depus joi în procedură de urgenţă şi apreciază că acest lucru este nejustificat.

„Care e urgenţa? Să nu mai aflam noi ce se întâmplă la stat”, adaugă el.

Autoritatea sau instituţia publică are dreptul să refuze motivat comunicarea informaţiilor cerute, dacă acestea sunt solicitate cu rea-credinţă, prevede un proiect de modificare a Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, depus la Senat.

Iniţiativa a fost depusă miercuri de deputaţii PSD Vlad Bontea, Claudiu-Augustin Ilişanu, Eliza-Mădălina Ştefănescu (Peţa) şi George-Gabriel Vişan, precum şi liberalul Florin-Claudiu Roman. Dar astăzi, Roman a anunţat că îşi retrage semnătura de pe proiect.

Proiectul propune introducerea în lege a mai multe articole care prevăd că autorităţile pot să refuze accesul la informaţii şi în cazul în care acestea fac trimitere la contracte care cuprind clauze confidenţiale ce ar putea pune în pericol activitatea unor firme sau ar putea cauza daune uneia dintre părţi în judecarea echitabilă într-un proces, dar şi obligarea solicitantului la plata unei taxe a serviciilor oferite de către instituţia publică, inclusiv pentru documentele oferite online.

UPDATE 12.30

După ce a luat amploare scandalul, PSD a anunțat că nu susţine propunerea legislativă referitoare la modificarea Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, iar cei care au semnat proiectul îşi vor retrage semnătura.

Semnatarii din partea formaţiunii îşi vor retrage semnătura, nefiind o prioritate pentru social-democraţi această lege.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate