joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiDesființarea pensiilor speciale, cerută în tandem de USR și PNL

Desființarea pensiilor speciale, cerută în tandem de USR și PNL

Desființarea pensiilor speciale este cerută în tandem de USR și PNL, numai că în mod diferit, dar cam cu același rezultat. 

Astfel că, USR doreşte desfiinţarea pensiilor speciale, supraimpozitarea lor fiind doar o măsură reparatorie minimală, a afirmat liderul senatorilor Uniunii, Adrian Wiener. Senatorii USR au votat în favoarea impozitării pensiilor speciale, considerând că măsura este o minimă reparaţie la o mare nedreptate morală. 

„USR se pronunţă fără echivoc pentru desfiinţarea pensiilor speciale şi a oricăror alte beneficii absurde ale ştampilorilor de hârtii din primării, consilii judeţene sau din Parlament sau ale unui grup de angajaţi din structuri de forţă ale statului. Până când vom reuşi desfiinţarea acestui sistem imoral de cumpărare a loialităţii primarilor, a preşedinţilor de consilii judeţene, a parlamentarilor sau a unor categorii de salariaţi din structurile de forţă ale statului, impozitarea suplimentară este o minimă măsură financiară reparatorie. Nu pot, însă, să nu remarc ipocrizia PSD, care, pe de o parte, introduce pensii speciale pentru nomenklatura de partid şi, pe de alta, impozitează, simbolic, nişte venituri pentru care beneficiarii nu au contribuit cu nimic”, a declarat senatorul USR Adrian Wiener. 

Majoritatea PSD din Senat a respins propunerea senatorului USR George Dircă de a se aduce amendamente în plen, respectiv de a se coborî de la 7.000 lei la 4.000 lei pragul minim de la care să fie impozitate pensiile speciale.

Parlamentarii USR au iniţiat trei proiecte de lege pentru a reglementa subiectul pensiilor speciale nemeritate, aminteşte comunicatul formaţiunii.

„Primul proiect, depus în septembrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi este blocat în Comisia comună privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor. Al doilea proiect, depus în octombrie 2017, prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari, funcţionarii parlamentari, judecătorii Curţii Constituţionale, corpul diplomatic şi consular, angajaţii Curţii de Conturi, personalul aeronautic civil navigant profesionist şi personalul auxiliar al instanţelor şi al parchetelor. Pe lângă aceste şapte categorii de pensii speciale eliminate, proiectul prevede plafonarea pensiilor speciale pentru magistraţi şi militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima lună de activitate. Parlamentarii USR au optat pentru această variantă pentru că, pe de o parte, există decizia Curţii Constituţionale nr. 873/2010, potrivit căreia contravine Legii fundamentale eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţi, iar, pe de altă parte, s-au luat în considerare riscurile la care sunt expuşi militarii şi faptul că pensii ocupaţionale similare există în alte ţări membre NATO. Al treilea proiect, depus tot în octombrie 2017, vizează limitarea cumulării pensiei din sistemul public cu salariul de la stat. Proiectul a fost respins în martie 2018 de Senat şi, de atunci, este blocat în Comisia pentru muncă din Camera Deputaţilor”, spun cei din USR. 

Liberalii vor impozitarea 100%, adică desființarea pensiilor speciale

Proiectul privind pensiile speciale, adoptat în plenul Senatului, este unul ipocrit, care nu face ceea ce promite, este de părere senatorul liberal Florin Cîțu. 

„Este un proiect ipocrit, care nu face ceea ce promite. Până la urmă, ori elimini pensiile speciale, ori doar te faci că le elimini. Veţi vedea la Camera Deputaţilor că acest proiect de lege nu va fi pus niciodată pe ordinea de zi şi vom aştepta după el să apară. După campania prezidenţială va dispărea total. Până la urmă, mesajul este clar, vrem sau nu vrem să avem aceste pensii speciale. Dacă nu vrem să le avem, atunci putem să le impozităm cu 100% şi am terminat problema sau le eliminăm, dar nu putem să mergem mai departe cu două Românii, în care unii oameni primesc bani, deşi nu au contribuit cu nimic, şi alţii – cei care au contribuit – au o pensie medie de 1.100 de lei. Asta este pensia medie pentru cei care au contribuit”, a afirmat Cîţu, după adoptarea proiectului.

În context, el a precizat că, în forma adoptată de Senat, scapă de impozitare parlamentarii care au cel mult două mandate.

Senatul a adoptat iniţiativa legislativă prin care sunt taxate pensiile speciale cuprinse între 7.000 şi 10.000 de lei cu 30%, iar ceea ce depăşeşte 10.000 de lei, cu 50%.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate