marți, iulie 16, 2024
AcasăAgenda ZileiDigitalizarea serviciilor publice din România, forțată de teama noului coronavirus

Digitalizarea serviciilor publice din România, forțată de teama noului coronavirus

Digitalizarea serviciilor publice din România se face în această perioadă de teama epidemiei de coronavirus, având în vedere că până acum nu era pe lista de priorități a guvernelor din ultimii ani. 

Plata online a tuturor taxelor şi impozitelor locale către primării şi decontarea de către stat a primei semnături electronice sunt doar câteva dintre propunerile PMP pentru a scădea riscul de contractare a noului coronavirus.

Într-o adresă înaintată prim-ministrului Ludovic Orban, PMP cere digitalizarea serviciilor publice din România, în contextul crizei COVID-19, respectiv plata online a tuturor taxelor şi impozitelor locale, actualizarea paginilor online ale primăriilor, simplificarea procedurilor pentru obţinerea semnăturii electronice şi decontarea de către stat a primei semnături electronice.

„PMP apreciază că legislaţia adoptată de Guvern privind utilizarea înscrisurilor în formă electronică la nivelul autorităţilor şi instituţiilor publice este un pas important, dar insuficient în procesul de digitalizare a acestor servicii. România se clasează pe ultimul loc în UE la capitolul digitalizarea administraţiei publice din cauza cadrului legislativ deficitar, a infrastructurii tehnologice neuniformizate în cadrul instituţiilor publice şi din cauza lipsei de preocupare în ceea ce priveşte dezvoltarea competenţelor digitale necesare în aparatul administrativ”, spune liderul PMP, Eugen Tomac. 

Guvernul trebuie să aibă în vedere adaptarea continuă a cadrului instituţional şi legislativ pentru susţinerea digitalizării, mai spun cei din PMP.

„La nivel guvernamental, trebuie să aveţi în vedere adaptarea continuă a cadrului instituţional şi legislativ pentru susţinerea digitalizării, cât şi centralizarea informaţiilor într-o bază de date comună tuturor instituţiilor publice, respectiv îmbunătăţirea calităţii datelor prin încorporarea feedback-ului venit de la utilizatori”, precizează preşedintele partidului, Eugen Tomac.

Într-o oarecare măsură, noua epidemie de coronavirus a forțat România să se digitalizeze acelelrat pentru a scădea riscul de contractare a virusului, având în vedere că până acum, digitalizarea serviciilor nu era pe lista priorităților nici unui guvern decât la modul declarativ. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate