marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiDosarul 10 august a fost clasat de DIICOT

Dosarul 10 august a fost clasat de DIICOT

DIICOT a dispus clasarea dosarului privind protestul din 10 august 2018, atât partea în care au fost cercetaţi şefii Jandarmeriei, cât şi sesizarea privind o tentativă de lovitură de stat.

În urma acestei decizii, au scăpat de acuzaţii:

  • colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române;
  • maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti;
  • colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române;
  • comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu prefecţii din MAI. 

De asemenea, o parte a dosarului care se referă la intervenţia în forţă a jandarmilor împotriva protestatarilor a fost declinată la Parchetul Militar.

Prin ordonanţa din data de 26 iunie, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism au dispus:

  • Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii, în forma tentativei, a infracţiunii de acţiuni împotriva ordinii constituţionale;
  • Declinarea competenţei de efectuare a urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18,00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare.
  • Clasarea cauzei sub aspectul săvârşirii de către suspecţii maior Laurenţiu Valentin Cazan, comisar şef de poliţie Mihai Dan Chirică, colonel Gheorghe Sebastian Cucoş şi colonel Ionuţ Cătălin Sindile, a infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu şi complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă;
  • În vederea aprecierii incidenţei în cauza ce a format obiectul dosarului nr. 7.475/P/2018 al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti a dispoziţiilor art. 335 Cod procedură penală, respectiv cu privire la extinderea urmăririi penale sub aspectul săvârşirii infracţiunii de participaţie improprie la lovire sau alte violenţe prevăzută de art. 52 alin. 3 Cod penal cu referire la art. 193 Cod penal, un exemplar al ordonanţei a fost comunicat prim-procurorului acestei unităţi de parchet.

Clasarea dosarului 10 august, condamnată de PLUS

PLUS condamnă clasarea dosarului 10 august şi cere DIICOT să îşi asume responsabilitatea pentru tragerea la răspundere a tuturor jandarmilor care au elaborat planul operativ şi au dat ordinele de intervenţie în Piaţa Victoriei în 10 august 2018.

„Clasarea dosarului ’10 august’ în ceea ce îi priveşte pe şefii din Ministerul Afacerilor Interne responsabili pentru violenţele din acea zi şi noapte este inacceptabilă. Pentru sutele de oameni care au fost bătuţi şi pentru miile care au inhalat gaze nu pot fi responsabili doar câţiva jandarmi care au acţionat la ordin, ci trebuie să răspundă în mod direct cei care au elaborat planul operativ şi au dat ordinele de intervenţie. Nu ne interesează că între timp au făcut un pas în spate, că au plecat din minister sau că au fost detaşaţi la o unitate periferică. Ei trebuie să răspundă în faţa Justiţiei, pe baza unui dosar bine întocmit pentru care responsabilitatea este la DIICOT”, afirmă preşedintele executiv PLUS, Dragoş Tudorache.

Potrivit lui, sistemul judiciar trebuie să îşi demonstreze independenţa şi competenţa.

„Datorează asta românilor care au stat în stradă timp de trei ani să lupte pentru protejarea Justiţiei de ingerinţele politicului şi care erau în Piaţa Victoriei şi pe 10 august 2018 pentru a-i apăra independenţa”, subliniază Dragoş Tudorache.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate