Dosarul 10 August este din nou în instanță, anunță una dintre victimele represiunii Jandarmeriei din august 2018, Vlad Gheorghe, actual europarlamentar USR PLUS.
”Mi-a răspuns DIICOT la plângerea formulată de mine împotriva clasării dosarului și se pare că ordonanța de redeschidere a dosarului #10August a fost deja înaintată judecătorului de cameră preliminară din cadrul Tribunalului București, fiind înregistrat dosarul nr. 11327/31021” – a scris Vad Gheorghe pe pagina sa de Facebook.
Lovit cu sălbăticie de jandarmii care au declanșat represiunea din seara zilei de 10 august 2018, din Piața Victoriei, împotriva protestatarilor pașnici, Vlad Gheorghe le dă astfel o veste proastă foștilor șefi ai forțelor represive, dar și politicienilor care au ordonat, coordonat sau favorizat represiunea.
”Pentru cine nu-i așa o veste bună asta? Pentru șefii jandarmilor, care nu se pot bucura liniștiți de pensiile speciale și pentru ex-prefecta Speranța Cliseru, prietena Gabrielei Firea, pe care îi vizează dosarul după cum urmează:
- CAZAN LAURENTIU VALENTIN – abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, la fals intelectual, la uz de fals
- CUCOȘ GHEORGHE SEBASTIAN și SINDILE IONUȚ-CĂTĂLIN – complicitate la abuz în serviciu și la participație improprie la purtare abuzivă
- SPERANȚA CLISERU – fals intelectual și favorizarea făptuitorului”, scrie Vlad Gheorghe.
Europarlamentarul îi numește și pe stăpânii politici, de atunci, ai huliganilor dezlănțuiți în uniformele de jandarmi, ministrul de interne Carmen Dan și șeful PSD Liviu Dragnea:
”Nu e veste bună nici pentru cei care-au dat ordinele (da, Carmen Dan și Liviu Dragnea, despre voi e vorba) și nici pentru cei care-au dat efectiv cu bastoane, gaze și grenade împotriva cetățenilor pașnici – continuă cercetarea in rem și presimt că vor urma niște descoperiri interesante. Și niște puneri sub acuzare” – mai scrie Vlad Gheorghe.
Dosarul 10 August a fost închis definitiv la începutul lunii martie, de judecătoarea Daria Isabela Miheț de la Tribunalul București, după ce a fost respinsă cererea DIICOT de redeschidere a a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei.
Ulterior, în luna aprilie, Curtea de Apel București a admis plângerea penală a unui participant rănit (Ioan Crăciuneanu) la protestele din 10 august cu privire la clasarea dosarului și a decis retrimiterea cauzei la procuror în vederea completării urmăririi penale față de mai mulți șefi ai Jandarmeriei.
Este vorba de colonelul Gheorghe Sebastian Cucoș, fostul prim adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române (azi pensionar pe caz de boală la 46 de ani), maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti; colonelul Ionuț – Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisar șef de poliție Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat pentru relaţia cu instituţiile prefectului din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.