joi, februarie 22, 2024
AcasăAgenda ZileiInstanța supremă restituie DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului

Instanța supremă restituie DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului

Dosarul în care arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată a fost restituit de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la DNA Constanţa. 

Astfel, ICCJ a respins o contestaţie a DNA şi a menţinut o decizie a Curţii de Apel Constanţa din septembrie 2018. În acea decizie se dispunea ca dosarul să fie restituit la parchet. Judecătorii din Constanţa au mai hotărât atunci excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale şi au constatat neregularitatea rechizitoriului întocmit de DNA. 

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, a fost trimis în judecată de DNA Constanţa, în martir 2018, pentru inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă şi abuz în serviciu în formă continuată. 

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei:

  • Neculai Poalelungi, angajat al Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunilor de inducere în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, fals intelectual, favorizarea făptuitorului şi complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată
  • Ciprian Stoichin, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu în formă continuată

Teodosie Petrescu a fost trimis în judecată în februarie 2017, alături de alte persoane, pentru infracţiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna APIA în valoare de 1.392.964 lei, în încercarea de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul respectivului proces penal. Șapte luni mai tîrziu, arhiepiscopul Tomisului a depus la DNA Constanţa, în data de 10 octombrie 2017, un denunţ prin care acuza trei persoane fizice şi două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016. 

Potrivit DNA, inculpatul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără ştirea sa şi cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajaţi ar fi cerut şi primit fonduri europene pentru o suprafaţă de 350 ha aparţinând Arhiepiscopiei Tomisului.

„Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă către terţe societăţi şi persoane a unor suprafeţe de teren deţinute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locaţii). În susţinerea celor de mai sus, inculpatul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul inculpatului Poalelungi Neculai, a dat declaraţii şi a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susţinut vinovăţia persoanelor respective”, se mai arată în rechizitoriul arăta DNA. 

Foto: Digi 24

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate