duminică, noiembrie 27, 2022
AcasăAgenda ZileiDosarul Lazăr, un test de maturitate şi independenţă pentru justiţia română

Dosarul Lazăr, un test de maturitate şi independenţă pentru justiţia română

Soluţionarea dosarului în care cere suspendarea procedurii de revocare din funcţie va fi un test de maturitate şi independenţă pentru justiţia română a declarat procurorul general, Augustin Lazăr, potrivit Agerpres.  

Declaraţia vine după ce Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca procesul în care Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, declanşată de ministrul Justiţiei, să fie mutat la Curtea de Apel Bucureşti. 
Curtea de Apel Alba Iulia a admis o excepţie ridicată de un consilier juridic de la Ministerul Justiţiei şi a decis că nu are competenţa teritorială de a judeca acest dosar. 

Procurorul general Augustin Lazăr a depus la Curtea de Apel Alba Iulia, pe 2 noiembrie, o acţiune în contencios administrativ, prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei. 

„Solicităm instanţei să constate că, în procedura desfăşurată de ministrul Justiţiei, care s-a finalizat prin propunerea de revocare, dreptul la apărare al procurorului vizat de această măsură nu a fost asigurat, nefiind în măsură să prezentăm ministrului, anterior formulării propunerii, motivele şi documentele care ar fi preîntâmpinat luarea acestei măsuri. Prin efectele pe care le produce în mod concret, asupra carierei procurorului ce ocupă o funcţie de conducere, procedura declanşată de ministrul Justiţiei întruneşte elementele unei veritabile proceduri disciplinare, punând în discuţie modul în care un procuror şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu”, se arăta în cererea depusă de Augustin Lazăr. 

Procurorul general spunea că unul dintre motivele pentru care a fost iniţiată procedura de revocare este desfăşurarea anchetei privind modalitatea de intervenţie a jandarmilor în timpul protestelor din 10 august, invocarea acestui motiv constituind, în realitate, o ingerinţă în activitatea concretă de instrumentare a unei cauze penale. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate