duminică, martie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiCererea de suspendare a lui Lazăr se judecă pe 27 noiembrie

Cererea de suspendare a lui Lazăr se judecă pe 27 noiembrie

Cererea de suspendare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general se judecă pe 27 noiembrie a decis Curtea de Apel (CA) Alba Iulia.

Avocatul Ovidiu Podar care l-a reprezentat pe procurorul general a cerut amânarea invocând că nu a apucat să studieze întâmpinarea depusă la dosar de către Ministerul Justiţiei. Consilierul juridic care a reprezentat MJ şi pe ministrul Tudorel Toader s-a opus amânării cauzei, solicitând, totodată, respingerea acţiunii ca inadmisibilă, pe motiv că nu ar fi un act administrativ.

Instanţa a stabilit un nou termen – 27 noiembrie. „Acordăm un termen pentru studierea întâmpinării. Amânăm cauza şi pentru a fi citată Asociaţia pentru Apărarea Statutului Procurorului”, a spus judecătorul.

Podar a explicat presei că a cerut un nou termen pentru că nu a văzut ce scrie în întâmpinare şi, totodată, pentru că s-a formulat o cerere de intervenţie accesorie al cărei conţinut nu-l cunoaşte, pentru că a fost trimisă marţi prin fax.

„În iulie s-a modificat şi a rămas competentă exclusiv instanţa de la domiciliul reclamantului. De-aia s-a şi făcut acţiunea la Alba. Însă, ce am apucat să lecturez înainte de a intra în instanţă, se invocă necompetenţa şi trimiterea cauzei la Curtea de Apel Bucureşti pe motiv că reclamantul, domnul procuror general, ar fi formulat acţiunea nu în calitatea sa de persoană fizică, ci în calitatea sa de procuror general, care are sediul la Bucureşti”, a menţionat Ovidiu Podar.

Procurorul general a depus, la începutul lunii, la instanţa din Alba Iulia o acţiune în contencios administrativ, prin care cerea suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie, demarată de ministrul Justiţiei. Lazăr solicita, de asemenea, şi suspendarea executării actelor care stau la baza emiterii propunerii respective, inclusiv a Raportului privind activitatea sa managerială. Lazăr a motivat că propunerea de revocare constituie un act administrativ unilateral cu caracter individual, care poate fi supus controlului instanţelor de contencios administrativ.

Tudorel Toader a anunţat, pe 24 octombrie, că a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului general. Ministrul Justiţiei a susţinut atunci că dosarul de candidatură depus de Augustin Lazăr nu era complet, deoarece lipsea ultima evaluare a activităţii profesionale.

Ieri, secţia pentru procurori a CSM a dat aviz negativ propunerii formulate de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, privind revocarea din funcţie a procurorului general Augustin Lazăr.

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate