sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiElena Udrea și Alina Bica au făcut recurs la decizia de arestare

Elena Udrea și Alina Bica au făcut recurs la decizia de arestare

Elena Udrea şi Alina Bica au declarat recurs la decizia de arestare luată de o instanţă din Costa Rica, a declarat avocatul Veronel Rădulescu. Potrivit acestuia, procedura de extrădare este complexă. 

„Au calea de atac a recursului faţă de decizia judecătorilor din Costa Rica care a fost luată ieri, recurs care a fost şi declarat deja, din câte cunosc eu, şi urmează ca în zilele următoare să fie judecat. Procedura de extrădare este complexă”, a mai spus avocatul.

În perioada următoare, statul român trebuie să trimită întreaga documentaţie care stă la baza cererii de extrădare. Tot în cadrul acestei proceduri, vor fi formulate apărări de către avocatul Elenei Udrea din Costa Rica.

„Vor fi invocate aspecte privind statutul de refugiat pe care l-a obţinut în Costa Rica, privind starea ei de proaspătă mămică şi că trebuie să crească un copil care are cetăţenia costaricană. Apărări privitoare la procedurile judiciare care s-au desfăşurat în România şi în baza cărora a fost condamnată, proceduri prin care i s-au încălcat drepturi fundamentale, dreptul la un proces echitabil, dreptul la apărare”, a mai spus avocatul.

Cererea de arestare preventivă a avut la bază un mandat internaţional de arestare. „Fondul cererii de extrădare nu se putea judeca ieri. Ieri s-a judecat doar forma în care va fi prezentată instanţei pentru judecarea cererii de extrădare”, a spus Veronel Rădulescu. 

Copilul Elenei Udrea nu e motiv să nu fie extrădată

Şeful biroului Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a anunţat joi că Elena Udrea şi Alina Bica se află în arest preventiv pentru două luni în centrul penal Vilma Curling în aşteptarea procesului de extrădare. Oficialul costarican a adăugat că a avea un copil nu reprezintă un obstacol pentru finalizarea procesului de extrădare „cel puţin până în acest moment”.

„Şeful Interpol nu ia decizii în justiţia din Costa Rica, iar declaraţiile unui reprezentant al Interpol nu au pentru mine o valoare juridică de adevăr, aşa cum va avea hotărârea judecătorească dată de către o instanţă a statului respectiv. Este o chestiune de interpretare. Am auzit că impediment la extrădare ar fi doar dacă ar exista un copil, cetăţean costarican, care are un tată costarican”, a mai spus avocatul din Romnia al Elenei Udrea. 

Elena Udrea a fost condamnată definitiv, pe 5 iunie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare în dosarul „Gala Bute” pentru luare de mită şi abuz în serviciu. Fosta şefă a DIICOT Alina Bica a fost condamnată definitiv, pe 26 iunie, de magistraţii Înaltei Curţi la 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care era acuzată de favorizarea făptuitorului. 

Cele două au fost reținute ieri în Costa Rica. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate