marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiEstonia anunţă că a neutralizat o ''operaţiune hibridă'' a serviciilor de securitate...

Estonia anunţă că a neutralizat o ”operaţiune hibridă” a serviciilor de securitate ruse

Şefa guvernului eston Kaja Kallas a anunţat marţi că ţara sa a reuşit să stopeze o operaţiune hibridă a serviciilor de securitate ruse pe teritoriul Estoniei, informează Reuters.

Operațiunea a implicat deteriorarea proprietății și defăimarea monumentelor, inclusiv un atac asupra mașinii ministrului de interne Lauri Läänemets și a unui vehicul aparținând lui Andrei Šumakov, editor al site-ului de știri Delfi.

Mașina lui Läänemet a fost spartă la începutul lunii decembrie. La acea vreme, consilierul ministrului Vootele Päii a declarat pentru ERR că vehiculul era mașina personală a lui Läänemet, folosită și de partenerul său, iar cele mai multe geamuri i-au fost sparte. Alte vehicule parcate în apropiere au rămas neatinse.

Mașina avariată a ministrului de interne Lauri Läänemets

„Estonia a oprit cu succes o operațiune hibridă a serviciilor de securitate ale Rusiei pe teritoriul nostru. Știm că Kremlinul vizează toate societățile noastre democratice. Răspunsul nostru: să fim deschiși și să le dezvăluim metodele. Acesta este modul de a descuraja acțiunile dăunătoare și de a ne face rezistenți”, a scris Kallas pe X, fostul Twitter.

Postul public de radio eston ERR a relatat că Serviciul de securitate internă (ISS) a arestat zece persoane în cadrul unei anchete penale legate de vandalizarea, anul trecut, a unui automobil aparţinând ministrului de interne eston.

Operațiunea rusă a urmărit să răspândească frica și să creeze tensiuni în societatea estoniană, dar nu a reușit acest lucru, a declarat Serviciul de securitate internă estonian.

„Mai devreme sau mai târziu, îi vom prinde pe cei care încearcă să pună în pericol securitatea statului estonian”, a declarat Margo Palloson, directorul general al SSI.

Palloson a precizat că autorii actelor de vandalism au fost adesea recrutați prin intermediul rețelelor de socializare.

„Este o tendință mai largă astăzi că atât serviciile speciale rusești, cât și chineze se apropie de oameni prin intermediul rețelelor sociale. De asemenea, acolo s-a convenit care sunt ”tarifele” pentru atacarea diferitelor site-uri. Suma nu a fost semnificativă și cu siguranță nu merită riscul. A fost un chestiune de comenzi țintite în mod specific de a ataca un anumit obiect”, a spus el.

SSI a reușit, de asemenea, să oprească mai multe atacuri. Palloson a spus: „Există încă un plan de a ataca vehiculele unor anumite persoane, pe care l-am dejucat. Aceasta este o nouă metodă de influență. În evaluarea noastră, Rusia nu și-a atins obiectivul”.

„Oamenii atenți ne-au ajutat deja foarte mult”, a spus el, îndemnând publicul să raporteze activitățile suspecte online către SSI. Rusia i-a folosit pe localnici ca instrumente și apoi i-a lăsat să se confrunte singuri cu consecințele, a precizat el.

De asemenea, Directorul general al Serviciului de Informaţii Externe, Kaupo Rosin, le-a spus parlamentarilor estonieni, marţi, în cadrul Comitetului Constituţional al Riigikogu, că atacuri similare pot avea loc și în altă parte.

„Publicul nu vorbește despre ceea ce se întâmplă în alte țări. Aș spune cu mare încredere că o astfel de acțiune nu a fost doar împotriva Estoniei, ci a fost și împotriva altor țări”, a spus Rosin.

În urmă cu o săptămână, Ministerul de Interne rus a anunţat că şefa executivului eston Kaja Kallas este dată în urmărire de poliţia rusă „într-un dosar penal”. De asemenea, au mai fost daţi în urmărire secretarul de stat eston Taimar Peterkop şi ministrul culturii lituanian Simonas Kairis.

Cele trei ţări baltice, în prezent membre ale Uniunii Europene şi ale NATO, au relaţii tensionate cu Rusia, iar pe teritoriile lor trăiesc minorităţi ruse.

Dezacordurile s-au intensificat după ce Rusia a invadat Ucraina.

În luna ianuarie, după un turneu al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în ţările baltice, Estonia şi Letonia au renunţat la acordurile cu Rusia privind asistenţa juridică, pe motiv că ruşii au atacat Ucraina.

Tot luna trecută, Estonia a refuzat să prelungească permisul de şedere al conducătorului bisericii ortodoxe estone subordonate Patriarhiei Moscovei, care este cetăţean rus, apreciind că acesta constituie un risc pentru securitatea naţională.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate