marți, decembrie 3, 2024
AcasăAgenda ZileiDiscuțiile la CCR pe inițiativa „Fără penali în funcții publice” se amână...

Discuțiile la CCR pe inițiativa „Fără penali în funcții publice” se amână pentru 9 aprilie

Curtea Constituţională a României a amânat pentru data de 9 aprilie discutarea iniţiativei legislative a USR, „Fără penali în funcții publice”, de revizuire a Legii fundamentale, prin care se doreşte ca persoanele condamnate definitiv să nu mai ocupe funcţii publice. CCR a cerut amânarea pentru aprofundarea acestui caz. 

Iniţiativa Fără penali în funcţii publice propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”. 

USR anunţa, în urmă cu o lună și jumătate, că semnăturile iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” au ajuns la CCR, după peste 100 de zile de întârziere, iar, potrivit legii, judecătorii constituţionali au la dispoziţie 60 de zile calendaristice pentru a se pronunţa asupra constituţionalităţii textului propus. 

În urmă cu aproape două luni, șeful USR acuza PSD că încearcă să trimită la Curtea Constituţională un număr de semnături la iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice” mai mic decât pragul de 500.000 impus de lege, ca să o invalideze.

Acesta spunea că USR poate să demonstreze fiecare semnătură depusă şi că plângerea penală este pregătită. 

„Alertă! Dragnea fură şi dosare cu semnături Fără Penali. Am analizat nota pentru CCR întocmită de Secretariatul General al Camerei Deputaţilor cu privire la semnăturile Fără Penali şi am constatat cu stupoare că apare o cifră suspectă de 591.097 de semnături înregistrate, în condiţiile în care USR a depus peste 800.000 de semnături în Parlament, restul până la un milion fiind încă blocate prin primării din ţară. În această notă lipsesc foarte multe dosare depuse, fără nicio explicaţie. Tot în notă apare o cifră de 93.775 semnături care nu sunt atestate de primării din motivele abuzive pe care le ştiţi deja (lipsa celui de-al doilea prenume sau adresă incompletă pentru că lipseşte etajul)”, a mai scris Dan Barna pe Facebook. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate