miercuri, februarie 8, 2023
AcasăAgenda ZileiFără telefoane mobile care nu sunt configurate pentru RO-ALERT

Fără telefoane mobile care nu sunt configurate pentru RO-ALERT

Comercianții vor trebui să importe numai telefoane mobile configurate pentru mesajele RO-ALERT, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a OUG privind operarea acestui sistem de avertizare a populaţiei în situaţii de urgenţă.

Afirmațiile aparțin lui Raed Arafat, prezent dezbaterea publică pe tema proiectului de ordonanţă de urgenţă privind operarea sistemului RO-ALERT

„Ideea e că ce se importă, după ce sunt preveniţi şi producătorii, să fie activat deja când intră în România. S-au cerut şase luni şi suntem de acord cu şase luni, ca să se adapteze producătorii în acest sens, pentru că nu toţi producătorii trimit telefoanele activate, chiar dacă au sistemul în ele. Ideea e ca pe termen mediu şi lung, telefoanele care se vând în România să fie active”, a declarat secretarul de stat în MAI Raed Arafat.  

Operatorii au ca preocupare îndeplinirea acestor standarde care vor fi prevăzute în viitoarea ordonanţă. 

„Vom pune regulile generale în lege şi împreună vom prevedea termenele şi tot ce trebuie ca să scoatem tot ce ne trebuie – alertare cât mai rapidă, alertare eficientă şi feedback care vine din teren dacă o celulă telefonică n-a transmis mesajul”, a mai spus Raed Arafat.  

Potrivit lui, majoritatea telefoanelor sunt deja configurate pentru primirea unor mesaje de tip RO-ALERT, chiar şi dintre modelele mai vechi. 

„Telefoanele vechi – populaţia poate să intre să le configureze, unele dintre ele s-au configurat automat prin actualizări pe internet, cum a fost cu telefoanele iOS, pentru că în decembrie anul trecut cine a făcut actualizarea, pe ce au adăugat ei, softul 12.1.2, automat a activat telefoanele pentru primirea mesajului RO-ALERT. Telefoanele cu taste – colegul de la STS a testat vreo 15 telefoane, toate fie pot fi configurate de către persoană, fie sunt deja configurate şi puteau să primească mesaje”, a spus secretarul de stat.  

Poriectul MAI spune că, telefoanele mobile aflate în stoc sau contractate înainte de data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă care nu au activată posibilitatea recepţionării mesajelor RO-ALERT pot fi comercializate până la lichidarea acestor stocuri, dar nu mai târziu de 180 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate