sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăAgenda ZileiOrban cere Puterii lansarea în dezbatere publică a bugetului pe 2019

Orban cere Puterii lansarea în dezbatere publică a bugetului pe 2019

Lansarea în dezbatere publică a proiectului de buget pentru anul 2019 şi convocarea Parlamentului din 14 ianuarie în sesiune extraordinară pentru adoptarea legii bugetului de stat, trebuie făcute neapărat este de părere preşedintele PNL, Ludovic Orban. 

Șeful liberalilor a cerut aceste lucruri liderilor PSD şi ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu-Tăriceanu, şi prim-ministrului Viorica Dăncilă, printr-o scrisoare deschisă.

„Vă somez să prezentaţi urgent în dezbatere publică proiectul de buget pentru 2019 şi să convocaţi o sesiune extraordinară a Parlamentului de îndată pentru adoptarea Legii bugetului de stat. Din incompetenţa voastră, anul 2019 începe cum nu se poate mai prost pentru români. Activitatea principalelor instituţii ale statului şi a autorităţilor locale este afectată negativ de absenţa bugetului de stat. Aţi călcat în picioare obligaţia legală de a înainta Parlamentului proiectul legii bugetului de stat şi a bugetului de asigurări sociale până la data de 15 noiembrie 2018. Este inadmisibil ca România să înceapă anul 2019 fără un buget aprobat, fără o prognoză clară de venituri şi cheltuieli bugetare şi fără o bază legală care să fundamenteze cheltuirea banilor publici”, potrivit scrisorii deschise.

Ca urmare a lipsei bugetului de stat pe 2019, principala lovitură o resimt companiile, care nu ştiu la ce noi taxe şi impozite să se mai aştepte care pot apărea şi nu-şi pot construi planurile de afaceri pentru acest an. 

„Iresponsabilitatea voastră loveşte la început de an în pensionarii care nu vor mai beneficia de creşterea pensiilor cu 9% conform legii în vigoare începând cu luna ianuarie şi în angajaţii din sectorul public care nu ştiu dacă există bani pentru plata salariilor până la sfârşitul anului şi care riscă să fie daţi afară dacă nu veţi fi în stare să asiguraţi resursele bugetare necesare. În acelaşi timp, după ce aţi pus lacătul pe uşile principalelor instituţii ale statului, în ultima zi a anului trecut economia privată a fost lovită peste noapte cu noi taxe şi impozite care vor provoca scumpiri în lanţ pentru întreaga populaţie. Prin noile taxe şi impozite care se vor aplica de la începutul anului fără nicio fundamentare veţi îngropa creşterea economică a României şi veţi bloca o dezvoltare sănătoasă care să genereze prosperitate pentru toţi românii”, explică Orban în scrisoarea deschisă. 

Administraţiile locale, în special cele mai performante, administraţiile liberale, care au fost jefuite constant de resurse în ultimii ani, sunt în imposibilitatea de a adopta bugetele locale şi nu pot să demareze niciun proiect de investiţie locală până la adoptarea bugetului de stat. 

„Recunoaşteţi că nu sunteţi în stare să prezentaţi un proiect de buget pentru 2019 pentru că situaţia finanţelor publice este dezastruoasă şi încercaţi cu disperare să măsluiţi datele oficiale şi să înşelaţi opinia publică şi partenerii europeni privind deficitul bugetar imens pe care l-aţi provocat în 2018 de peste 30 miliarde de lei, şi pentru că nu sunteţi capabili să construiţi un buget pentru 2019 care să se încadreze în ţinta de deficit bugetar de maximum 3% din PIB. Ce încredere pot avea partenerii europeni că în mandatul României la preşedinţia Consiliului UE Guvernul va putea conduce la aprobarea bugetului pentru următorul exerciţiu financiar al UE, în condiţiile în care nu sunteţi capabili să adoptaţi bugetul propriei ţări nici măcar la început de an?!”, se mai arată în scrisoarea deschisă. 

 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate