joi, septembrie 29, 2022
AcasăAdministrație publicăFirea sacrifică ELCEN, dă agent termic pe datorii, plătesc cetățenii

Firea sacrifică ELCEN, dă agent termic pe datorii, plătesc cetățenii

Strategia primarului Capitalei, Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET pe datorie, este o alegere extrem de periculoasă pentru cetăţeni, spune administratorul judiciar al ELCEN, Siera Quadrant. 

„Strategia primarului Capitalei, doamna Gabriela Firea, de a sacrifica ELCEN, mizând pe faptul că aceasta va continua să livreze agentul termic către RADET „pe datorie”, este o alegere nu doar neinspirată, ci extrem de periculoasă pentru cetăţeni. Decizia PMB de a forţa mâna unui furnizor care şi-a onorat în permanenţă obligaţiile contractuale, chiar şi atunci când nu a fost plătit, cu intenţia clară de a menţine relaţia contractuală a ELCEN cu o companie aflată în faliment (RADET), trece dincolo de graniţele unui management defectuos şi se înscrie pe linia acţiunilor de forţă autoritare”, au declarat reprezentanții Sierra Quadrant. 

La mai mult de două luni de la înfiinţarea companiei municipale Termoenergetica, Primăria Municipiului Bucureşti (PMB) nu a efectuat niciun demers de substanţă în ceea ce priveşte preluarea activităţii RADET de către noua companie, în ciuda apelurilor repetate pe care ELCEN le-a transmis autorităţilor. 

În context, reprezentanţii Sierra Quadrant afirmă că această tergiversare a PMB urmăreşte menţinerea ELCEN într-o poziţie de furnizor captiv pentru RADET, o companie falimentară care nu face altceva decât să acumuleze datorii, afectând implicit situaţia economică a ELCEN, care se află în plin proces de reorganizare. 

„Preluarea serviciului de transport şi distribuţie a energiei termice de la RADET de către Termoenergetica ar obliga PMB să asigure capitalizarea noii companii şi plata subvenţiei la zi, astfel încât aceasta să-şi onoreze obligaţiile de plată către furnizori, respectiv către ELCEN. Dorim să subliniem faptul că ROMGAZ, furnizorul de materie primă al ELCEN, nu are nicio obligaţie contractuală faţă de RADET sau PMB, astfel încât, în lipsa achitării obligaţiilor de plată de către ELCEN, poate sista în orice moment furnizarea gazelor”, mai spun administratorii.  

Sierra Quadrant menţionează că procesul de refacere a sistemului de termoficare din Bucureşti este întârziat şi pentru că administratorul judiciar al RADET, compania Rominsolv, a solicitat suspendarea falimentului societăţii, deşi acesta a fost pronunţat de instanţa de judecată, iar situaţia financiară dezastruoasă a companiei este de notorietate publică. 

„În ultimii patru ani, situaţia RADET, aflată în subordinea şi coordonarea PMB, s-a deteriorat iremediabil. Acum, deşi Termoenergetica este, în sfârşit, înfiinţată legal, pur şi simplu au decis să nu mai facă nimic. Tergiversarea mutării activităţii RADET către o companie nouă, curată, are un singur scop: ca RADET să poată acumula în continuare datorii, ştiind că aceşti bani nu vor fi plătiţi niciodată, iar ROMGAZ şi ELCEN să fie obligate cumva să livreze materie primă şi, respectiv, agent termic pe gratis. Compania noastră a administrat sute de procese de insolvenţă, la cel mai înalt nivel, însă n-am întâlnit niciodată acest gen de jocuri de culise, în care o autoritate a statului se joacă pur şi simplu cu destinele cetăţenilor din Capitală. Deşi este vară şi numai la căldura din calorifere nu se gândesc oamenii, reiterez faptul că ELCEN nu va mai livra agent termic pe gratis către nicio companie, indiferent ce primar va încerca să ne forţeze mâna”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate