marți, septembrie 26, 2023
AcasăAgenda ZileiJustițieFostul polițist Derek Chauvin, ucigașul afro-americanului George Floyd, a fost condamnat la...

Fostul polițist Derek Chauvin, ucigașul afro-americanului George Floyd, a fost condamnat la 22 de ani și jumătate de închisoare

Fostul polițist Derek Chauvin a fost condamnat, vineri, la 22 de ani şi jumătate de închisoare pentru uciderea afro-americanului George Floyd.

Pedeapsa, cu 10 ani mai mare decât cea prevăzută de baremul din Minnesota pentru crima de gradul al doilea , dar și cu aproape 8 ani mai mică decât cea cerută de procurori, a venit după ce criminalul Chauvin a rupt tăcerea, după mai mult de un an în instanţă, pentru a transmite condoleanţe familiei lui Floyd. El a mai spus că speră ca mai multe informaţii care vor ieşi la suprafaţă le vor da membrilor familiei “ceva linişte sufletească”.

Judecătorul Peter Cahill şi-a justificat decizia de condamnare a lui Chauvin la 22 de ani şi jumătate de închisoare prin faptul că bărbatul, care era poliţist la momentul faptelor, a abuzat de poziţia sa de autoritate şi a dat dovadă de cruzime.

„Instanța vă condamnă la detenție pentru o perioadă de 270 de luni, adică cu zece ani mai mult decât pedeapsa” prevăzută de baremul din Minnesota, a declarat judecătorul Peter Cahill.

„Decizia mea nu se bazează pe emoție sau simpatie” „și nici pe opinia publică”, a adăugat el. „Nu încerc să trimit un mesaj”.

Cu toate acestea, ”vreau să recunosc durerea profundă şi imensă pe care o simt toate familiile, în special familia lui Floyd, aveţi compasiunea noastră”, a spus magistratul.

Condamnatul Derek Chauvin

Dacă va avea o bună purtare în închisoare, Chauvin, în vârstă de 45 de ani, ar putea fi eliberat condiţionat după ispăşirea a două treimi din pedeapsă, adică în aproximativ 15 ani.

Keith Ellison, procurorul general din Minnesota, unde a fost instrumentat cazul, a descris sentința drept „una dintre cele mai lungi pe care le-a primit vreodată un fost polițist pentru utilizarea ilegală a forței mortale”.

Faimosul avocat pentru drepturile civile Benjamin Crump, care reprezintă familia Floyd și alte victime ale violenței poliției, a descris pedeapsa ca pe o „sentință istorică ce aduce familia Floyd și națiunea noastră cu un pas mai aproape de vindecare”.

Chauvin a fost dus imediat înapoi la închisoare.

Pe 21 aprilie, juriul l-a găsit vinovat pe Chauvin de asasinarea lui George Floyd. Cei 12 jurați l-au declarat vinovat pe fostul polițist  pentru toate cele trei capete de acuzare: crimă de gradul doi, crimă de gradul trei și omor prin imprudență.

La fel ca la verdictul din aprilie, Derek Chauvin a arătat puţină emoţie în momentul pronunţării sentinţei. Ochii i s-au mişcat rapid privind sala, în timp ce chipul îi era acoperit de mască.

George Floyd a murit la 25 mai 2020, la Minneapolis, după ce a fost ţinut la pământ timp de nouă minute, cu mâinile încătuşate la spate, de către Derek Chauvin, care şi-a ţinut genunchiul pe gâtul său, în pofida faptul că i-a spus în mai multe rânduri că nu poate respira.

Scena a fost filmată de către trecători şi a fost postată pe reţele de socializare. Uciderea lui Floyd a dus la proteste masive în SUA împotriva rasismului și violenței poliției şi a emoţionat întreaga lume.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate