marți, mai 24, 2022
AcasăAgenda ZileiFSB a destructurat, la cererea SUA, una dintre cele mai temute grupări...

FSB a destructurat, la cererea SUA, una dintre cele mai temute grupări de criminalitate cibernetică în ransomware din Rusia, REvil

Serviciul de securitate al Federației Ruse (FSB), a anunţat vineri că a destructurat, la solicitarea Statelor Unite, grupul de hackeri REvil, considerat unul dintre cele mai temute grupuri de criminali cibernetici în domeniul ransomware, relatează Reuters.

În urma unei operaţiuni a FSB şi poliţiei ruse, ”s-a pus capăt existenţei acestui grup criminal organizat”, anunţă într-un comunicat FSB.

Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, în cooperare cu Departamentul de Investigații al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei din orașele Moscova, Sankt Petersburg, Moscova, Leningrad și Lipetsk, a suprimat activitățile ilegale ale membrilor unui grup criminal organizat.

Măsurile de investigație s-au bazat pe o cerere din partea autorităților competente din Statele Unite, care au oferit date despre liderul grupării criminale și implicarea acestuia penetrarea resurselor informaționale ale companiilor străine de high-tech prin introducerea de software rău intenționat, criptarea informațiilor și solicitarea de bani pentru decriptarea acestuia.

Serviciul federal de Securitate al Rusiei a stabilit componența completă a comunității criminale REvil și implicarea membrilor săi în circulația ilegală a mijloacelor de plată și a documentat activitățile ilegale ale grupării” – se arată în comunicatul FSB.

Arestările operate au fost o demonstrație extrem de rară a colaborării dintre SUA și Rusia într-o perioadă de tensiuni mari între cele două state cu privire la Ucraina. De fapt, este pentru prima dată în ultimii ani când SUA și Rusia colaborează la o operațiune de criminalitate cibernetică.

Vestea operațiunii surpriză a FSB vine la doar două luni după ce Departamentul de Justiție al SUA a acuzat un cetățean ucrainean în vârstă de 22 de ani, legat de banda de ransomware REvil pentru orchestrarea atacului ransomware din iulie împotriva companiei americane de tehnologie Kaseya

Alți șapte membri ai bandei REvil au fost, de asemenea, arestați pe parcursul anului 2021 în urma operațiunilor coordonate de Europol. În iulie, președintele Biden a îndemnat Rusia să urmeze exemplul, presându-l pe președintele rus Vladimir Putin să ia măsuri pentru a perturba aceste bande criminale.

Acțiunea întreprinsă de FSB vine, de asemenea, la doar câteva ore după ce un atac cibernetic major a distrus vineri site-uri web guvernamentale din Ucraina, inclusiv site-uri web ale ministerului de externe, consiliul de securitate națională și apărare și cabinetul de miniștri al guvernului. Oficialii au spus că este prea devreme pentru a trage concluzii, dar au indicat un „registru lung” de atacuri cibernetice rusești împotriva Ucrainei.

”Ca urmare a acțiunilor comune ale FSB și ale Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, comunitatea criminală organizată a încetat să mai existe, infrastructura informațională folosită în scopuri criminale a fost neutralizată. Reprezentanții autorităților competente din SUA au fost informați despre rezultatele operațiunii” – se mai arată în comunicatul FSB.

Statele Unite au salutat operațiunea împotriva hackerilor REvil, potrivit unui înalt oficial al administrației, adăugând că „înțelegem că unul dintre indivizii care a fost arestat astăzi a fost responsabil pentru atacul împotriva Colonial Pipeline din primăvara trecută”, relatează Reuters.

Percheziţiile efectuate de poliție și FSB la 25 de adrese de la locurile de reședință a 14 dintre membrii grupării criminale, au dus la confiscarea a 426 de milioane de ruble (echivalentul a 4,8 milioane de euro), inclusiv criptomonede, 600.000 dolari, 500.000 de euro, echipamente informatice şi a 20 de maşini de lux achiziționate cu bani obținuți din infracțiuni.

Membrii grupului Revil ar putea risca până la șapte ani de închisoare, ei fiind acuzați, potrivit FSB, de ”săvârșirea infracțiunilor prevăzute la art. 187 din Codul penal al Rusiei, ”Circulația ilegală a mijloacelor de plată” ”.

Un tribunal din Moscova i-a identificat pe doi dintre bărbați reținuți ca fiind Roman Muromsky și Andrei Bessonov și i-a arestat preventiv pentru două luni.

Surse moscovite au declarat pentru Reuters că Muromsky a fost un dezvoltator web care i-a ajutat cu site-uri web pentru afacerile lor.

Rusia a informat direct Washingtonul despre măsurile pe care le-a luat împotriva grupului, potrivit FSB.

Potrivit unei surse Interfax, membrii cu cetățenie rusă ai grupului infracțional nu vor fi predați autorităților americane.

În noiembrie anul trecut, Statele Unite au declarat că oferă o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informațiile care conduc la identificarea sau localizarea oricărei persoane care deține o poziție cheie în grupul REvil.

La începutul lunii noiembrie, autoritățile europene și americane au anunțat arestarea a șapte hackeri într-o operațiune internațională care a vizat REvil și grupul de ransomware GandCrab.

Ransomware-ul este o formă din ce în ce mai profitabilă de atac digital în care hackerii criptează datele victimelor și apoi cer bani pentru a îndrepta lucrurile.

Potrivit Trezoreriei SUA, 590 de milioane de dolari în răscumpărări au fost plătite numai în Statele Unite în prima jumătate a anului 2021, comparativ cu 416 milioane de dolari în 2020.

 

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate