Prefectul care nu știe câți bolnavi de Covid sunt în București, Gheorghe Cojanu, a fost asociat în afaceri cu soția lui Teodor Meleșcanu, Felicia Meleșcanu.
În anul 2005, pe cand conducea o direcție din Primăria Sector 4, el a cumpărat un WC public din Parcul Tineretului, la un preț de 150 de ori mai mic decât prețul pieței. A făcut din rahat, bici și din WC, restaurant. Poziția deținută i-a permis să concesioneze terenul aferent din Parcul Tineretului pe o perioadă de 50 de ani, până în anul 2064.
Rechemat, din afaceri, de cîteva ori în funcții publice de mare responsabilitate, el se reîntorcea apoi în business chiar și pe zona pe care activase ca demnitar. După ce a fost secretar general al Casei Naționale de Pensii (CNPAS), Cojanu a înființat o firmă de asigurări și fonduri de pensii, GAT MULTIASIG – AGENT DE ASIGURARE SRL.
La cum arată trecutul său ai jura că, înainte de a fi numit Prefectul Capitalei, cel care l-a verificat și i-a dat ok-ul pt numire a fost Laurențiu Baranga, analfabetul universitar de la ORNISS, cu 10 clase neconfirmate.
Prefectul Capitalei nu cunoștea, duminică seara, numărul de noi infectări cu SARS COV 2 în Capitală și nu știa nici care era rata de infectare din București sau măsurile ce trebuiau luate în cazul în care depășeste valoarea de trei la mia de locuitori, deși informațiile erau de ore bune date publicității. ”Eu eram la cumpărături” – s-a scuzat el. ”Singurul lucru pe care îl ştiam era numărul total de infectări pe ultimele 14 zile. Dacă aş fi avut şi ce era ieri… Eu nu primisem buletinul la ora la care am fost informat de acest aspect, nu îl primisem. La noi se trimite pe email. Eu le primesc de la DSP, nu din alte surse”, a spus prefectul Cojanu, la 10 ore după comunicarea publică a datelor oficiale cu situația la zi a epidemiei de coronavirus.
Prefectul părea a fi din alt film decât cel în care trăim cu toții, nu era la prima bâlbă de acest fel, el contrazicându-se anterior cu premierul și în alte situații (numărul de locuri exstente la ATI, trecerea la scenariul roșu în Capitală etc).
Cum a ajuns acest personaj într-o funcție de o asemenea importanță pentru bucureșteni? Cine este Cojanu și ce-l recomandă pe el pentru a fi autoritatea administrativă supremă a Capitalei României?
Câteva jaloane ale trecutului lui Gheorghe Cojanu sunt în CV-ul său public. El s-a mișcat șerpește, vreme de 22 de ani, între administrație și afaceri personale. Le-a îmbinat și combinat cum știa el mai bine și a reușit. A ajuns Prefectul Capitalei.
În perioada 1998-ianuarie 2001, Gheorghe Cojanu a fost director general al Direcției Generale de Muncă și Protecție Socială din cadrul Ministerului Muncii și Protecției Sociale, iar apoi director general adjunct, în cadrul aceluiași minister, la Casa de Pensii a Capitalei.
Ulterior, vreme de patru ani, spune el, a fost director al SC INTER SERVICE GAT SRL.
Prefectul Gheorghe Cojanu – partenerul nevestei prim-vicepreședintelui PNL Meleșcanu
În mod deliberat însă, prefectul Cojanu ascunde faptul că în aceeași perioadă a înființat și administrat societatea COMET FIG SRL, înregistrată pe 25 aprilie 2002, cu sediul în str Varșovia 1-3, apt.2, sector 1 București.

Informația este ascunsă de actualul prefect deoarece partenerul lui în această afacere a fost soția lui Teodor Meleșcanu, Felicia Otilia Leontina.
La acea dată, Teodor Meleșcanu era prim-vicepreședintele PNL, numit în urma fuziunii ApR cu PNL, iar doi ani mai târziu avea să fie reales în Parlamentul României, ca senator de Prahova din partea Alianței D.A. Fusese ministru de Externe și avea să fie ministru al Apărării, Director al SIE și iar ministru de Externe
Cine era Gheorghe Cojanu și cum a intrat el în combinația de afaceri cu soția lui Meleșcanu? În trecut, până în 1998, el fusese inginer tehnolog la ICEMENERG Bucuresti. A fost numit director general în timpul ministeriatului lui Alexandru Athanasiu. Nimic profesional din trecutul său nu-l recomanda pe inginerul tehnolog să conducă munca și protecție socială din România, iar apoi să fie staroste secund peste casa de pensii a Municipiului București.
În noua firmă, conform termene.ro, Cojanu și Meleșcanu dețineau cîte 50% din părțile sociale ale noii firme. Domeniul de activitate al societății a fost ”comerțul cu ridicata cu produse intermediare neagricole și deșeuri” (cod CAEN 515) iar activitatea principală ” comerț cu ridicata cu combustibili solizi, lichizi și gazoși cu produse derivate (parafină etc.; import-export)” (CAEN 5151).
Nu există date publice, ușor accesibile, despre afacerile derulate de Cojanu și Meleșcanu prin această firmă, radiată în anul 2007.
În mai 2006 însă, acțiunile Feliciei Meleșcanu, care decedase cu mai bine de doi ani în urmă (ianuarie 2004), au fost preluate de fiica acesteia, Marina Meleșcanu, care peste cîteva luni avea să se căsătorească cu omul de afaceri Peter Imre. Intrarea Marinei Meleșcanu în firmă pare a fi fost pur formală, cu aceeași ocazie hotărându-se și dizolvarea societății.

Așadar, deși nu știm în ce a constat afacerea, cunoaștem relația.
Mai departe.
A făcut din rahat, bici și din WC, restaurant
În anul 2004, imediat după ce Primăria Sectorului 4 este preluată de Adrian Inimăroiu (PNL), Gheorghe Cojanu este reactivat în administrația publică, ca director general al Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului sector 4 din cadrul municipiului București, unde rămâne până în anul 2007 (interimar, adjunct etc.).
În anul 2005 însă, viitorul prefect avea să dea o nouă lovitură în afaceri: în vreme ce conducea DGAPC sector 4, a cumpărat, prin firma SC Com PARADOX GAT SRL, un WC public din parcul Tineretului din Capitală, aflat tot în sectorul 4, în care avea să dezvolte o afacere de succes. La acea dată, transformarea WC-urilor publice din parcuri în Restaurante era la modă. Așa au fost preluate WC-urile sau chioscurile din Parcul Floreasca, Tineretului, Carol, Cismigiu etc etc.
”Inca de la intrarea in parc, dinspre Liceul Sincai se afla terasa Volare. Functioneaza intr-o toaleta publica si pe un teren de cateva sute de metri patrati din jurul acesteia.
In anul 2005, societatea comerciala SC Comparadox (COM PARADOX GAT SRL – nn) achizitioneaza spatiul din fostul wc public, in suprafata de aproximativ 130 de metri patrati, la un pret de aproape 14 mii de euro. Ulterior, printr-un act aditional, se concesioneaza pe o perioada de 20 de ani alti 150 de metri patrati de spatiu verde.
Actionarul Comparadox este Gheorghe Cojeanu (Cojanu – nn), actualmente director in cadrul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei sectorului 4. La momentul incheierii afacerii, Cojeanu (Cojanu – nn) era director in primarie de o jumatate de an” – dezvăluia Hotnews în anul 2007.
Lovitura dată de Gheorghe Cojanu a fost însă prețul cu care a cumpărat construcția de 86,71 mp: 16.660 euro, adică, așa cum informa acceași sursă, de 150 ori mai mic decât prețul pieței la acea dată.
Firma COM Paradox Gat SRL deschisese un punct de lucru în Parcul Tineretului, zona Șincai încă din 2002, Cojanu închiriind și o suprafață de teren aferentă WC-ului pe care avea să-l cumpere.
Gheorghe Cojanu avea să mai dea o lovitură, în urmă cu 5 ani (2015): conform siteului www.termene.ro, el și-a prelungit contractul de concesiune al terenului din Parcul Tineretului până în anul 2064. Deci pentru 50 de ani! Asta înseamnă să îmbini eficient administrația cu politica și afacerile!

În perioada 2007-2009, Gheorghe Cojanu este avansat ca Secretar General Adjunct la Casa Națională de Pensii și Asigurări Sociale (CNPAS). După experiența acumulată aici, revine în afaceri ca Director al firmei cu punctul de lucru în fostul WC public din Parcul Tineretului, SC COM PARADOX GAT SRL.
Anul următor înființează, cum altfel, o societate cu un obiect de activitate legat de specificul Casei Naționale de Pensii, unde fusese mare șef: ”activități auxiliare de asigurări și fonduri de pensii (CAEN 662)”. Firma este controlată majoritar de soția sa, Iuliana-Antoaneta (95%), care este și administrator, el deținând 5% din capitalul social. Este vorba de societatea GAT MULTIASIG – AGENT DE ASIGURARE SRL, cu sediul str Mărțișor 56A, Sector 4, București.
În paralel cu cele două firme, în anul 2014 afaceristul Cojanu mai scoate din adormire (inactivitate) o altă societate, INTER SERVICE GAT SRL, cu obiectul de activitate ”Restaurante”. Doi ani mai târziu, deschide un punct de lucru în B-dul Tineretului nr.2, Parcul Tineretului, sector 4 București, punct de lucru pe care avea să-l închidă în decembrie anul trecut. Firma este deținută de el 100%, a fost administrată tot de el până la sfârșitul anului trecut, astăzi fiind administrată de soția sa.
În noiembrie 2019, Georghe Cojanu este scos din ”adormire” pentru a treia oara, de data asta de către premierul Ludovic Orban, pentru a și-l face inspector guvernamental. Ultima funcție deținută a fost aceea de inspector guvernamental în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației (MLPDA) pentru monitorizarea implementarii programelor si proiectelor finantate din Bugetul de Stat și gestionate de minister.
Pe 22 mai 2020, la o săptămână după ce România a ieșit din Starea de Urgență impusă de epidemia generată de virusul SARS COV 2, misteriosul Gheorghe Cojanu este numit prefect al Capitalei fără ca nimic, dar absolut nimic din trecutul său profesional să-l recomande pentru o asemenea responsabilitate și demnitate publică.
La cum arată trecutul său ai jura că, înainte de a fi numit Prefectul Capitalei, cel care l-a verificat și i-a dat ok-ul pt numire a fost Laurențiu Baranga, analfabetul universitar de la ORNISS, cu 10 clase neconfirmate.