marți, iunie 18, 2024
AcasăAgenda ZileiGuvernul ar putea aproba prelungirea mandatelor aleşilor locali

Guvernul ar putea aproba prelungirea mandatelor aleşilor locali

Guvernul ar putea aproba prelungirea mandatelor aleşilor locali, dar nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020, a anunțat viceprim-ministrul Raluca Turcan, la începutul şedinţei de Guvern.

De asemenea, prim-ministrul Ludovic Orban a precizat că se amână alegerile locale, iar data organizării acestora urmează să fie stabilită.

„Deci, practic, amânăm data alegerilor – urmează să o hotărâm. Se simplifică procedurile şi prelungim mandatul până în cel mult 31 decembrie”, a spus Orban.

Turcan a arătat că proiectul de OUG a fost iniţiat de Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei.

„Este evident că, în această situaţie de criză, nu se pot desfăşura activităţi specifice campaniei electorale şi că alegerile trebuie organizate într-un context sigur din punct de vedere epidemiologic. Aşadar, trei instituţii, Autoritatea Electorală Permanentă, Ministerul de Interne şi Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, au iniţiat un proiect de ordonanţă de urgenţă de prelungire a mandatelor aleşilor locali până nu mai târziu de data de 31 decembrie 2020”, a afirmat ea.

Vicepremierul a prezentat şi modul în care vor fi simplificate procedurile privind pregătirea şi desfăşurarea alegerilor locale.

„Partidele politice şi candidaţii pentru funcţiile din administraţia publică locală să prezinte o singură listă de susţinători şi, de asemenea, să fie nevoie să se depună un număr minim de 25.000 de semnături, dintre care 500 de alegători din fiecare judeţ şi 1.000 de alegători din Bucureşti. De asemenea, există posibilitatea ca, în locul listelor de susţinători, să fie făcută dovada depunerii în contul bancar a unei contribuţii electorale în valoare de cel puţin 3% din valoarea maximă admisă pentru funcţia pentru care candidează un competitor independent sau de 50 de salarii de bază minime pe ţară pentru campania electorală la nivelul judeţului sau nivelul Municipiului Bucureşti, acolo unde se candidează”, a explicat ea. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate