sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăAgenda ZileiPoliticăGuvernul Cîțu a adoptat actul legal al Marii Prăduieli naționale de 10...

Guvernul Cîțu a adoptat actul legal al Marii Prăduieli naționale de 10 miliarde de euro, PNDL3 – alias ”Anghel Saligny” (document)

Premierul Florin Cîțu a anunțat că Guvernul adoptat, în ședința de vineri, proiectul ordonanței de urgență pentru aprobarea Programului Național de Investiții ”Anghel Saligny”,  întrucât a existat cvorum, în ciuda faptului că miniștrii USR PLUS nu au participat.

„Am avut o şedinţă de Guvern astăzi scurtă. Din păcate, colegii de la USR PLUS, deşi este în atribuţia lor de miniştri şi sunt plătiţi pentru asta, nu au venit la şedinţa de guvern. Am avut cvorum şi am aprobat Planul Naţional de Investiţii Anghel Saligny”, a declarat premierul Florin Cîţu, la finalul şedinţei de Guvern.

Premierul a spus că programul a fost aprobat fără avizul Consiliului Economic și Social, fiind retras de la avizare.

Proiectul de OUG arată că bugetul programului este de 50 de miliarde de lei pentru perioada 2021 – 2028. Banii vor fi alocați de Ministerul Dezvoltării, iar primarii vor putea atrage fondurile pentru proiecte de apă, canalizare, asfaltări, poduri și sisteme de distribuție a gazelor naturale.

Proiectul nu cuprinde amendamentele cerute de USR PLUS, despre care partidul a susținut că ar fi dus la o mai mare transparentizare a cheltuirii banului public.

Programul Anghel Saligny adoptat vineri de guvern prin Ordonanță Urgență este, practic, potrivit Expert Forum, PNDL3.

PNDL este invenția lui Liviu Dragnea și a fost folosit pentru satisfacerea clientelei politice și a sifonării unor uriașe resurse financiare prin intermediul unor firme cu parandărăt pentru mafioții de la ”Centru”. Exact asta vrea să facă și gruoarea condusă de Florin Cîțu, câtă vreme programul Saligny este, potrivit experților, este aceeași Mărie cu altă pălărie. Adică tot PNDL.

”Deși la nivel public există tendința de a îndepărta programul de denumirea de PNDL, din motive care țin de dinamica campaniei electorale din Partidul Național Liberal și de tarele legate de primele 2 etape ale PNDL, analiza proiectului ne arată că proiectul este o copie aproape perfectă a OUG 28/2013, care a reglementat PNDL. Există diferențe, însă logica și modul de elaborare a OUG este în mare aceeași” – arată o analiză a Expert Forum.

Până în acest moment, susține sursa citată, programul Anghel Saligny reia multe dintre mecanismele de implementare ale PNDL și prelungește unele dintre tarele identificate în rapoartele Curții de Conturi și cele independente, pornind de la modul de elaborare și ajungând la punerea în practică.

”Având în vedere că multe dintre problemele menționate anterior sunt încă prezente la nivel instituțional și legislativ, considerăm că propunerea actuală de program poate continua practicile netransparente și ineficiente din perspectiva finanțelor publice și dezvoltării comunităților în care se investește. Modul de elaborare a programului repetă pașii urmați de guvernele social democrate, care au fost criticate pentru implementarea primelor etape ale PNDL” scrie Expert Forum.

Elaborarea unui nou program fără a rezolva probleme instituționale și fără a analiza riscurile apărute în programele trecute este hazardată. Deși implementarea unor programe de dezvoltare locală este esențială, acest fapt nu justifică graba și problemele pe care le aduce propunerea actuală.

Expert Forum a cerut inutil, în urmă cu trei săptămâni, oprirea acestui proiect de OUG și dezbaterea la nivel public a aspectelor menționate în analiza făcută.

Principalele concluzii ale analizei Expert Forum sunt următoarele:

  • Procesul de elaborare a actului normativ nu respectă Constituția;
  • Argumentarea necesității, urgenței și impactului programului nu este suficient de solidă.
  • Conform notei de fundamentare, nu există impact asupra bugetului și nici impact socioeconomic, pe când este evident că ar trebui să existe un impact în acest domenii.
  • Ordonanța de urgență este prea generală. Deși definește limitele generale, nu include elemente esențiale precum obiectivele programului, indicatorii de program, criterii de evaluare a programului, criteriile de alocare a fondurilor și multe alte elemente fundamentale care ar urma să fie definite prin normele de implementare.
  • Limitele programului nu sunt clar definite. OUG nu definește limitele superioare sau inferioare pentru finanțarea unui proiect sau pentru tipurile de cheltuieli dintr-un proiect și nici obligativitatea unei cofinanțări, după cum nici OUG 28 nu specifica aceste condiții.
  • Multe din constatările Curții de Conturi par a rămâne valabile și în ceea ce privește capacitatea ministerului de a implementa în condiții optime programul.
  • Nu există niciun fel de audit de performanță pentru etapele anterioare ale programului, deci nu știm dacă acestea au fost un succes sau nu
  • Elemente cheie privind monitorizarea achizițiilor publice și a riscurilor de integritate sau fraudă cu privire la punerea în aplicare a programului rămân netratate în propunerea legislativă. Sancțiunile rămân, de asemenea, limitate. OUG nu tratează în niciun fel transparența programului și introducerea unor mecanisme care să reducă din riscuri.

Iată proiectul OUG pentru aprobarea noului PNDL, numit Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”

proiect oug anghel saligny

și Nota de fundamentare a acestei prăduieli de partid

nota fundamentare anghel saligny
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate