joi, septembrie 21, 2023
AcasăAgenda ZileiEconomieGuvernul Cîțu a aprobat prima rectificare bugetară

Guvernul Cîțu a aprobat prima rectificare bugetară

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, după demisia tuturor miniștrilor  USR PLUS, că Guvernul PNL-UDMR a aprobat rectificarea bugetară, PIB-ul fiind reevaluat la o valoare nominală de 1,17 miliarde de lei, faţă de la 1,11 miliarde de lei la începutul anului.

”În şedinţa de Guvern de astăzi am aprobat rectificarea bugetară pe anul 2021, prima rectificare bugetară pe acest an. La baza rectificării stă o reevaluare a Produsului Intern Brut, în lumina informaţiilor referitoare la creşterea economică,  PIB are o valoare nominală acum de 1,17 miliarde faţă de 1,11 miliarde la începutul anului. În prima parte a anului, investiţiile au avut o contribuţie majoră la PIB de peste 5 puncte procentuale în trimestrul 2, ceea ce arată că investiţiile sunt motorul creşterii economice. Se schimbă estimarea de creştere economică reală pe care am avut-o la începutul anului, acum mergem pe o estimare de 7% faţă de o estimare iniţială de 4,3%. Deficitul bugetului general consolidat, în sumă absolută, creşte de la 80 de miliarde la 83,8 miliarde, ceea ce reprezintă un deficit bugetar de 7,13% din PIB”, a declarat premierul după şedinţa de Guvern.

Premierul Cîţu a anunţat alocări de 4,5 miliarde de lei pentru a susţine sistemul de sănătate, iar cheltuielile pentru investiţii cresc cu 6,6 miliarde de lei. El a mai spus că Ministerul Sănătății, cel al Dezvoltării, MIPE și Transporturile primesc cele mai mari sume la rectificarea bugetară.

Așa cum am prezentat deja, potrivit proiectului Ordonanței cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2021, cele mai mari sume le vor primi Ministerul Sănătății (+3.721,3 milioane lei), Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale (+3.002,0 mil. lei) și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (+2.244,0 mil. lei). Ministerul Muncii și Protecției Sociale va pierde 2.781,2 milioane lei.

Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate