Guvernul este deschis cooperării cu reprezentanţii societăţii civile în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false, cât timp rezultatul cooperării este în interesul şi beneficiul cetăţeanului, precizează Biroul de presă al Executivului. Precizarea vine după anunţul organizaţiei neguvernamentale Global Focus Center de a crea, alături de „colegi din alte ONG-uri”, un mecanism prin care să pună presiune pe guvern să comunice „mai prompt, mai corect, mai complet”.
Sursa citată subliniază că iniţiativele ONG-urilor şi experţilor media vor genera „recomandări” în domeniul combaterii dezinformării şi ştirilor false.
„Activitatea grupului este independentă de funcţionarea şi structurile Guvernului, produsele primite urmând a fi analizate şi, eventual, valorificate. Proiectul este iniţiat de societatea civilă, iar Guvernul nu a cerut monitorizarea vreunui termen specific”, a mai precizat Biroul de presă al Guvernului.
Global Focus Center a anunţat, vineri, într-o postare pe pagina sa de Facebook: „Tocmai pentru că guvernul a avut o comunicare deficitară în aceste zile, am văzut efectele (lumea ia pastile cu iod, se formează cozi la benzinării, bănci şi birouri de paşapoarte) şi am fost solicitaţi noi, ca experţi, să clarificăm situaţia, am luat iniţiativa de a crea, exclusiv împreună cu colegi din alte ONG-uri, un mecanism prin care să punem presiune pe guvern să comunice mai prompt, mai corect, mai complet”.
„Acest mecanism este 100% independent, nu există şi nu va exista finanţare guvernamentală (de altfel în momentul de faţă nu exista deloc finanţare – suntem în discuţii cu parteneri internaţionali pentru identificarea acesteia!), guvernul nu va fi unicul beneficiar, nu lucrăm şi nu vom lucra pentru guvern sau ca să-l protejăm, acesta este liber să ia în considerare sau nu recomandările noastre. Noi suntem integral responsabili pentru recomandările pe care le facem, iar guvernul este integral responsabil pentru cum înţelege sa reacţioneze la ele. Va exista un protocol de colaborare între acest task-force format din experţi şi beneficiari (inclusiv guvernul) care va specifica foarte clar ce face şi ce este şi mai ales ce NU face şi NU este acest mecanism, astfel încât să ne asigurăm că el sprijină, nu împiedică libertatea de exprimare. Toată activitatea noastră de până acum a fost pusă în slujba informării corecte şi adesea acest lucru ne-a adus în conflict cu instituţii politice sau guvernamentale”, se arată în postare.
Tot în postare se mai spune: „Mecanismul nu este definitivat. Termenii de căutare circulaţi în public nu au nicio valoare, nu sunt cei definitivi, sunt colectaţi de la instituţii guvernamentale şi alţi parteneri din societatea civilă într-un proces de brainstorming. Am solicitat contribuţii şi idei de la mai mulţi parteneri, inclusiv de la guvern şi aşteptăm în continuare să ni le furnizeze. Pe baza lor, dar mai ales a metodologiei noastre, noi vom alege şi decide cum vor arăta algoritmii de căutare. Lista de parteneri cu competenţă în domeniu rămâne deschisă şi ni se poate alătura oricine este interesat şi poate să aducă o contribuţie relevantă”.
Profit.ro: Cine asociază Guvernul, președintele și premierul cu corupția ori incompetența e suspect de propagandă rusă în algoritmi propuși
Potrivit unei dezvăluiri făcute de profit.ro, guvernul pregătește o platformă care va scana dezinformările online, în contextul războiului din Ucraina.
Astfel, un grup de lucru creat de Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat și Guvernul României, împreună cu CNA și mai multe ONG-uri, pregătește o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina, conform informațiilor Profit.ro.
”Echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe e-mail (detalii AICI), să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvinte cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză.
Potrivit propunerilor transmise, scrie profit.ro, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de posibilă dezinformare și propaganda rusă în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Klaus Iohannis cu un context de “corupție” ori “incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum “mizerie” sau “furtișag”. Pentru presa de investigație, spre exemplu, orice articol care ar semnala acte de corupție, incompetență sau alte deficiențe în Executiv l-ar face pe autor suspect de a fi agent al propagandei ruse în algoritmii platformei. La fel, orice postare similară pe bloguri sau pe rețele sociale.
Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică şi extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie şi grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici şi elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendinţe si potenţiale direcţii de acţiune ale agenţilor (agenţii, actori etc.) care pot genera “fake news” şi elemente specifice propagandei”, au explicat cei din echipa de comunicare a Guvernului în mesajul adresat departamentelor de comunicare din ministere.
Din grupul de lucru ar urma să facă parte şi Global Focus, Active Watch, Media Wise şi alte ONG-uri cu expertiză în media literacy, campanii de informare corectă a cetăţenilor, monitorizare şi analiză media, împreună cu CNA.
Guvernul a anunţat joi într-un mesaj oficial, că ia măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei, arătând că lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare, potrivit News.ro. Anunţul a venit după ce, cu o seară în urmă, informaţii referitoare la creşterea preţului benzinei şi motorinei au provocat aglomeraţie şi haos la staţiile de carburanţi.
”Guvernul României dezaprobă şi va sancţiona prin pârghiile pe care le are la îndemână orice încercare de a provoca dezechilibre şi induce dezinformări în spaţiul public. Lumea întreagă şi România deopotrivă traversează o perioadă foarte sensibilă, în care problemele grave de securitate şi efectele agresiunii ruse în Ucraina riscă să fie amplificate prin manipulări şi dezinformare”, preciza Executivul, într-o postare pe Facebook.
În mesaj se arăta că Guvernul ”urmăreşte inclusiv aceste aspecte şi ia măsuri pentru a contracara războiul informaţional şi încercările de a crea instabilitate şi răspândi panica nejustificat în rândul populaţiei”.
”Să nu ne lăsăm conduşi de reacţii pripite, sub impulsul unor ştiri neverificate din surse credibile! Avem mare nevoie, mai ales în contextul acestui război hibrid, să filtrăm cu bună credinţă, raţiune şi responsabilitate informaţiile care ne parvin”, mai spune Guvernul în mesaj.