miercuri, noiembrie 29, 2023
AcasăAgenda ZileiGuvernul Orban va creşte salariul minim, dar după niște analize

Guvernul Orban va creşte salariul minim, dar după niște analize

Guvernul Orban va creşte salariul minim, dar după ce se vor face niște analize foarte seriose, este de părere premierul Ludovic Orban.  

„Din 2015 partenerii din UE ne-au cerut să stabilim un mecanism şi o formulă în ceea ce priveşte stabilirea salariului minim, adică să întemeiem creşterea salariului minim pe baza unor indicatori obiectivi – indicele productivităţii, rata inflaţiei -, adică să nu-i scoţi din burtă aşa cum s-au scos creşterile de salariu minim. Ştiţi cum este vorba aceea: drumul spre iad este pavat cu bune intenţii. De multe ori stabilirea salariului minim se întoarce împotriva celor pentru care măsura este luată, pentru că foarte mulţi îşi pierd locul de muncă dacă salariul minim se duce mult mai sus decât nivelul la care este suportat, fiindcă foarte multe companii în momentul în care nu mai am profitabilitate fie îşi încetează activitatea, fie se mută în altă parte unde găsesc mână de muncă mai ieftină”, a declarat Ludovic Orban. 

Guvernul Orban va creşte salariul minim, după niște analize

Și pentru că mărirea salariului minim reprezintă un cost pentru fiecare companie, este nevoie de analize serioase.

„Nu poţi să măreşti numai salariul minim, există o grilă de salarizare care este stabilită în funcţie de ierarhia şi de valoarea muncii fiecărui angajat din firma respectivă, ori creşterea costului nu e numai creşterea costului cu salariul minim pe persoanele care au salariul minim, este o creştere a costului care îţi afectează toţi angajaţii din companii şi acest lucru trebuie evaluat în momentul în care iei decizii legate de creşterea salariului minim. Sigur că vom creşte salariul minim, dar vom creşte salariul minim astfel încât să facem bine economiei, să generăm pe de-o parte şi un avantaj pentru cei care lucrează pe salariul minim să aibă o creştere de salariu minim, iar pe de altă parte să dăm un stimul mediului de afaceri şi în niciun caz să nu creăm o frână sau un handicap pentru mediul de afaceri”, a spus Orban.

Salariul din sistemul public nu va fi micşorat, deşi sunt diferenţe între salariul mediu în sectorul public şi cel din sectorul privat, a mai afirmat Orban.

„O altă situaţie pe care trebuie să o tratăm într-un fel – în nicio ţară europeană nu există raportul între salariul mediu în sectorul public şi salariul mediu în sectorul privat cum este în România, în care salariul mediu în sectorul public să fie mai mare decât în sectorul privat. Să fie liniştiţi angajaţii din sistemul public că nu tăiem niciun salariu, dar pe de altă parte preocuparea este să creezi dezvoltare economică, un mediu de afaceri în care companiile să-şi permită să plătească şi să genereze o mână de lucru care să permită cu adevărat crearea de locuri de muncă bine plătite, pentru că este clar – cu cât mai bine este pregătit un om, deţine meseria mai căutată pe o piaţă, are capacitatea de a evolua, cu atât are capacitatea de a fi mai bine plătit”, a mai spus Orban.

Potrivit lui, toate aceste politici falimentare care s-au derulat până în momentul de faţă trebuie să înceteze, pentru că o ţară în care afacerilor le merge bine este o ţară care prosperă şi o ţară în care afacerile prosperă duce la o viaţă mai bună pentru toate categoriile de cetăţeni. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Cele mai accesate