sâmbătă, octombrie 8, 2022
AcasăAgenda ZileiGuvernul PSD-ALDE ratează dezvoltarea României

Guvernul PSD-ALDE ratează dezvoltarea României

Guvernul PSD-ALDE ratează dezvoltarea României prin incapacitatea de a accesa fondurile europene nerambursabile, este de părere deputatul PNL, Dănuţ Bica. 

Acesta atrage atenţia că deşi după mai bine de 7 ani de când România este condusă de PSD bugetul naţional nu mai are aproape deloc resurse pentru investiţii şi dezvoltare, actualii guvernanţi nu vor sau nu sunt capabili să utilizeze în acest scop fondurile europene nerambursabile care sunt puse la dispoziţia ţării noastre.

„După mai bine de 7 ani de guvernare PSD, bugetul naţional nu mai are aproape deloc resurse pentru investiţii şi dezvoltare, deoarece peste 90% din banii colectaţi din impozitele şi taxele plătite de români sunt utilizaţi pentru cheltuielile curente, de funcţionare ale statului. Creşterea economică înregistrată în ultimii ani pare să fi fost mai degrabă una pur statistică, pentru că nu a adus sume mai mari la buget. În acest context, guvernele PSD-ALDE au confiscat şi banii pe care îi economisiseră consiliile locale şi judeţene, blocând aproape toate proiectele de investiţii publice de interes local pe care acestea doreau să le realizeze. Prin urmare, PSD a dovedit încă odată că este incapabil, chiar şi în situaţii economice favorabile, să conducă România pe drumul dezvoltării şi modernizării, pentru a o apropia de nivelul statelor avansate din Uniunea Europeană”, spune Bica.

Guvernul PSD-ALDE ratează dezvoltarea României

În această situaţie, în care bugetul naţional nu dispune de bani suficienţi pentru investiţii, ştim cu toţii că Uniunea Europeană pune anual la dispoziţia României miliarde de euro care pot fi utilizate pentru a realiza infrastructură modernă de transporturi, pentru a plăti subvenţii în agricultură, pentru a construi spitale regionale moderne, pentru a renova şi utila şcoli şi universităţi, pentru a califica şomerii şi a sprijini tinerii să se angajeze pe salarii mai mari.

„În ciuda acestei oportunităţi uriaşe, actualii guvernanţi ne-au avertizat că ei nu vor aduce în România acei bani nerambursabili, poate pentru că din ei nu se poate fura. Astfel, doar cu câteva zile în urmă, domnul Ministru Eugen Teodorovici le cerea managerilor de spitale să uite de fondurile europene, dându-le de înţeles că vor rămâne în continuare la mila Guvernului pentru a cumpăra medicamente, seringi şi pansamente”, spune liberalul.

Potrivit lui, până în prezent Guvernele PSD-ALDE nu au reuşit să aducă în ţară decât 24% din fondurile europene nerambursabile care sunt destinate României.

„Ne aflăm la jumătatea celui de-al cincilea an al exerciţiului financiar european multianual 2014-2020, iar cei care au guvernat în această perioadă nu au reuşit să aducă în România decât puţin peste 8,8 miliarde de euro, adică 24% din cele 36,7 miliarde care sunt destinate ţării noastre. Miniştrii implicaţi afirmă că ritmul de absorbţie este satisfăcător şi comparabil cu cel din alte state europene. Nimic mai fals! Din banii absorbiţi de ţara noastră până în prezent, mai mult de jumătate reprezintă subvenţiile care au fost acordate de către Comisia Europeană fermierilor români, fără ca autorităţile naţionale să aibă vreun merit în acest sens.Deosebit de grav este faptul că pentru accesarea a peste 11 miliarde de euro România nici măcar nu a transmis încă proiecte”, a mai spus Bica.

Pentru cele 8 spitale regionale, pentru Autostrada Unirii sau Autostrada Moldovei sau pentru şcolile fără minime utilităţi nu au fost solicitate până acum finanţări europene.

„De asemenea, avem în ţară aproape 800.000 de tineri care nu au un loc de muncă şi care nu au o calificare adecvată cerinţelor actuale ale pieţei muncii. Această situaţie gravă se manifestă în condiţiile în care stau nefolosite fonduri europene de peste 329 milioane de euro alocate României prin Iniţiativa pentru Ocuparea Tinerilor, din care Guvernul PSD a absorbit mai puţin de 1 milion.Una dintre soluţiile cele mai viabile pentru a realiza relansarea urgentă a modernizării României o reprezintă accesarea rapidă şi integrală a miliardelor de euro nerambursabile care sunt puse la dispoziţia ţării noastre de Comisia Europeană. Guvernele PSD-ALDE au dovedit că nu vor sau nu pot să facă acest lucru, preferând să apeleze la împrumuturi, cu dobânzi uriaşe, de pe pieţele financiare. Că se poate şi altfel au demonstrat primarii liberali din Cluj Napoca, Oradea, Alba Iulia sau Arad, care au modernizat şi dezvoltat oraşele pe care le conduc implementând sute de proiecte finanţate cu bani europeni”, a afirmat deputatul PNL.

Acesta concluzionează că, situaţia accesării de către România a fondurilor europene demonstrează încă odată că fiecare zi cu PSD şi ALDE la guvernare înseamnă pierderi uriaşe pentru ţară şi pentru cetăţenii săi.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate