vineri, aprilie 12, 2024
AcasăAgenda ZileiHans Klemm: Justiția română, mașina timpului spre vremuri corupte

Hans Klemm: Justiția română, mașina timpului spre vremuri corupte

Recentele schimbări cumulate din Justiţia română ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, o perioadă marcată, în România, de corupţie, a declarat ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, la Facultatea de Drept. 

Diplomatul a fost prezent la ceremonia de deschidere a anului universitar, alături de ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.

Klemm le-a vorbit studenților despre amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală, despre modificările făcute la Inspecţia Judiciară, dar şi despre protestele de neimaginat în trecut ale magistraţilor români, faţă de aceste schimbări. 

„Pentru magistraţii care nu au fost intimidaţi, noua legislaţie judiciară oferă mai multe oportunităţi pentru constrângere şi pedepsire a magistraţilor ce creează agitaţie, prin intermediul unei Inspecţii Judiciare mai puternice şi a unui nou creat birou realizat doar pentru a pedepsi judecători şi procurori”, a spus Klemm, citat de Agerpres. 

Justiția română, mașina timpului spre vremuri corupte 

Diplomatul american, „aceste schimbări cumulate ameninţă să întoarcă timpul la începutul anilor 2000, când Justiţia era afectată de corupţie şi influenţă politică”. 

„Progresul făcut de justiţia română este, de asemenea, ameninţat de către amendamentele la Codul penal şi Codul de procedură penală adoptate de Parlament în această vară”, le-a mai spus Klemm, studenţilor la Drept. 

„Deghizate în preocupare faţă de procesul echitabil şi drepturile omului, aceste schimbări sunt o încercare clară de a proteja anumite interese de o Justiţie independentă. Promulgate în forma actuală, aceste amendamente vor face ca investigarea şi pedepsirea unei crime, de la omucidere la crimă organizată, să fie greoaie sau imposibilă”, a susţinut ambasadorul SUA. 

Ambasadorul a vorbit despre momentul prezent din Justiţia română. „De la intrarea României în Uniunea Europeană, în urmă cu peste un deceniu, nu s-a mai confruntat sistemul judiciar român cu o dezbatere atât de intensă şi cu un potenţial de schimbare atât de mare”, a evidenţiat el. 

About The Author

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate