vineri, august 12, 2022
AcasăAgenda ZileiUSR cere impozitarea cu 90% a pensiilor speciale

USR cere impozitarea cu 90% a pensiilor speciale

Impozitarea cu 90% a pensiilor speciale și renunțarea la taxele aplicate pe salariul minim sunt două dintre propunerile pe care USR le-a înaintat zilele acestea. 

„În această perioadă de criză, statul trebuie să sprijine în primul rând românii şi să protejeze locurile de muncă. Cea mai bună metodă este transferul de resurse de la stat spre populaţie, altfel încât oamenii să nu îşi mai facă griji pentru ziua de mâine. Concret, statul poate să renunţe la taxele aplicate pe salariul minim şi fiecare român rămâne cu 830 de lei în plus în mână. În plus, statul poate să acorde 830 de lei ajutor de criză pentru fiecare angajat care şi-a pierdut locul de muncă începând cu 1 martie”, arată USR, într-o postare pe Facebook.

Impactul bugetar al acestor măsuri propuse de USR este suportabil pe termen scurt şi similar cu impactul măsurilor anunţate de către Guvern. Doar că soluţia USR presupune o distribuţie mai simplă şi mai echitabilă a resurselor

Impozitarea cu 90% a pensiilor speciale, echitabilă

Uniunea propune şi alte măsuri de ajustare a cheltuielilor statului român, printre care:

  • pensii speciale impozitate cu 90% (componenta de pensie contributivă nu va fi taxată);
  • impozit de 90% pe orice venit de la stat (salarii plus altele surse, inclusiv pensiile cumulate cu salariul) care depăşeşte salariul preşedintelui României;
  • accelerarea intrării fondurilor europene în economie;
  • digitalizare şi revizuirea labirintului de agenţii, autorităţi, companii de stat (municipale sau nu) pe care îl are statul român;
  • inventarierea activelor statului şi valorificarea multora dintre ele care sunt în prezent nefolosite sau folosite de către grupuri de interese restrânse. 

Potrivit liderului USR Bucureşti, deputatul Claudiu Năsui, în ultimii patru ani, statul român a cheltuit 34,3 miliarde de lei cu pensii speciale, adăugând că din aceşti bani s-ar fi putut realiza 243 de spitale noi, pornind de la faptul că spitalul construit de asociaţia Dăruieşte Viaţă, finanţată din donaţii, costă 26 de milioane de euro.

„Haideţi să nu spunem 26 de milioane. Hai să rotunjim cifra la 30 de milioane. Să zicem că mai sunt costuri neprevăzute sau cumpărăm aparatură mai modernă (deşi înţeleg că spitalul „Dăruieşte Viaţă” va avea cele mai moderne echipamente). Hai să zicem 30 de milioane, să fim prudenţi. Cu banii pe pensii speciale în doar ultimii patru ani de zile, puteam construi în România 243 de spitale noi nouţe, la standarde înalte. În România sunt 319 municipii şi oraşe. Nu toate au spital. Şi multe au spitale învechite şi chiar insalubre. Multe şi-ar fi putut, de exemplu, schimba total spitalul cu unul nou nouţ”, a scris Năsui, pe Facebook.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate