Impozitarea pensiilor speciale s-a lăsat cu ceartă între USR și PNL acuzându-se unii pe alții de a fi ageamii sau manipulatori.
Pensiile senatorilor şi deputaţilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85% pentru ce depăşeşte această sumă, a decis plenul Parlamentului. S-au înregistrat 354 de voturi „pentru”, o abţinere şi 43 de parlamentari nu şi-au exercitat votul.
Parlamentarii au votat prevederile din Legea pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal referitoare la indemnizaţia pentru limita de vârstă prevăzută de Legea nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor.
USR a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct, pe motiv de posibilă neconstituţionalitate, pentru că Parlamentul nu votează prevederi, ci legi. Propunerea a fost respinsă de senatori şi deputaţi cu 276 de voturi.
Pensiile parlamentarilor de peste 7.001 lei vor fi impozitate cu 85%
Conform unui amendament, pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei.
Potrivit lui Dan Barna, USR luptă pentru desfiinţarea pensiilor speciale de patru ani, timp în care s-au făcut diverse simulacre de rezolvare a problemei.
„S-a adoptat ieri o lege pentru impozitarea pensiilor speciale, a trecut de Camera Deputaţilor, trecuse de Senat şi s-a încheiat procedura parlamentară – pleacă la promulgare la preşedinte. Ceea ce se întâmplă astăzi, ceea ce faceţi dumneavoastră astăzi, prin această prevedere, pentru că nu apare nicăieri ca ar fi o lege, este exact ca într-un film de Sergiu Nicolaescu, băgaţi un pachet de dinamită la temelia constituţională a acestei legi, asigurându-vă că CCR va respinge această lege şi, în felul acesta, se creează un cârlig foarte puternic”, a mai spus Barna.
În realitate, CCR a fost consecventă în interpretarea că, dacă avem situaţii de suprapunere legislativă, aceea este situaţie de neconstituţionalitate.
„Da, pentru deputaţi şi senatori trebuie o reglementare de plen comun, numai că această reglementare trebuia într-o lege distinctă, nu legea de ieri. Ieri s-a încheiat procedura parlamentară. Acum mai agăţăm nişte zurgălăi pe care CCR să-i observe”, a spus Barna în plenul şedinţei camerelor reunite ale Parlamentului.
Ceartă între liderii PNL și USR
Liderul USR a cerut demisia liderilor PSD şi PNL, iar răspunsul liberalilor nu s-a lăsat prea mult așteptat.
„Această reglementare dinamitează orice credibilitate de constituţionalitate a legii şi atunci, domnule Simonis, domnule Orban, domnule Ciolacu, dacă CCR va respinge pe acest temei acest demers legislativ, aştept demisia dumneavoastră. Simplu, democratic, corect”, a spus Barna.
Pe de altă parte, liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, a acuzat USR că a votat pentru impozitare, după care s-a lăudat în mediul online cu reuşita lor.
„A fura munca altora e urât. Sunteţi un ageamiu şi un manipulator care n-aţi înţeles nimic. Astăzi, urmare a amendamentului depus de PNL şi de PSD, nu mai avem pensii speciale impozitate cu 85%. Dacă asta vă deranjează, ieşiti în faţa românilor, spuneţi că (…) voi sunteţi mai morali decât alţii. Până atunci, nu fiţi ipocriţi şi nu mai minţiţi oamenii”, a spus Roman, care i s-a adresat lui Dan Barna.