marți, octombrie 3, 2023
AcasăAgenda ZileiInițiativa Fără penali în funcţii publice a primit aviz favorabil de la...

Inițiativa Fără penali în funcţii publice a primit aviz favorabil de la Comisia de Constituționalitate

Inițiativa Fără penali în funcţii publice a primit aviz favorabil de la Comisia de Constituționalitate, astfel că aceasta poate merge mai departe spre modificarea Constituției României. 

Cu toate acestea, Comisia juridică, coraportoare pentru acest proiect, nu s-a pronunţat încă.

„Este important că am reuşit să adoptăm raportul, deblocând, astfel, parcursul parlamentar al uneia dintre cele mai importante legi din actuala legislatură. Iniţiativa legislativă Fără penali, susţinută de USR, este o lege a lustraţiei, care nu va mai permite persoanelor care au încălcat legea să mai facă legi în Parlament sau să mai conducă administraţiile locale, gestionând banul public. Este acum posibil ca referendumul pentru adoptarea ei să se poată desfăşura tot pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare”, a declarat preşedintele Comisiei de Constituţionalitate, senatorul Nicu Fălcoi.

Pe de altă parte, liderul grupului USR, Radu Mihail, a pledat pentru dezbaterea şi votarea, în plenul Senatului, chiar şi fără raport, a iniţiativei cetăţeneşti de revizuire a Constituţiei Fără penali în funcţii publice.

„Astăzi am mai avut un episod din epopeea luptei pe care o ducem de a avea iniţiativa Fără penali în funcţii publice, pentru care au semnat un milion de oameni, introdusă în Constituţie. Comisia de constituţionalitate a acordat raport favorabil, dar în cea juridică legea a devenit prizoniera unor oameni ca Şerban Nicolae sau Carmen Dan, care au refuzat să o includă pe ordinea de zi. Dată fiind simplitatea iniţiativei, am insistat în Comitetul liderilor să fie votată, miercuri, în plen. Răspunsul a fost că există o cutumă care nu permite aşa ceva. Mi se pare penibil să explici unui milion de oameni, care au semnat şi aşteaptă să meargă la referendum, ca din cauza unei cutume o lege atât de simplă, verificată de Curtea Constituţională, care a trecut prin Camera Deputaţilor, să nu poate fi votată de Senatul României. USR va continua să facă presiune mâine dimineaţă în Comitetul liderilor şi vom cere acelaşi lucru, ca în plen să fie inclusă pe ordinea de zi”, a declarat Radu Mihail.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate