duminică, februarie 5, 2023
AcasăAgenda ZileiInspectorii AIEA nu au găsit armament depozitat în centralele nucleare din Ucraina....

Inspectorii AIEA nu au găsit armament depozitat în centralele nucleare din Ucraina. Acuzația fusese lansată de Rusia

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a declarat marți, în plenul Parlamentului European, că inspectorii agenției au facut controale și nu au găsit niciun fel de armament sau echipament militar în centralele nucleare din Ucraina, așa cum a pretins Rusia prin intermediul unui raport al serviciului rus de informații externe (SVR) dat luni  publicității.

În declarațiile susținute marți în fața eurodeputaților, Rafael Grossi a subliniat că acuzațiile conform cărora ucrainenii ar ascunde armament de proveniență occidentală în centralele sale nucleare nu se susțin, conform inspecțiilor efectuate. Totodată, el a cerut și Rusiei, și Ucrainei să înceteze a se mai acuza reciproc de comiterea unor acțiuni ”ilegale și extrem de periculoase în aceste facilități”, cum ar fi folosirea așa-numitelor ”bombe murdare”, de care s-au acuzat reciproc Kiev-ul și Moscova.

Declarațiile lui Grossi vin ca răspuns la comunicatul transmis de Serviciul rus de Informații Externe (SVR) în care Ucraina era acuzată că depozitează pe ascuns armament militar primit din Occident în centralele nucleare, informează Reuters.

SVR a menționat în mod special centrala din Rivne, aflată în nord-vestul Ucrainei, unde ar fi fost aduse, în ultima săptămână din decembrie, lansatoare de rachete HIMARS, sisteme de apărare antiaeriană și muniție pentru artilerie, informează Reuters.

Întrebat luni despre raportul SVR, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat că documentul demonstrează importanța menținerii unui dialog cu AIEA, dar a precizat că nu sunt planuri pentru stabilirea unei întâlniri între directorul general Rafael Grossi și președintele Vladimir Putin.

La rândul său, Mihailo Podolyak, unul dintre consilierii președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat că țara sa nu a folosit niciodată centralele sale nucleare pentru a depozita armament, catalogând drept false afirmațiile SVR.

”Dimpotrivă, Rusia a ocupat centrala nucleară de la Zaporojie și și-a ținut militarii acolo”, a postat el pe Twitter.

Podolyak a subliniat că Ucraina rămâne deschisă în ceea ce privește efectuarea de controale, inclusiv de către AIEA și că ”Rusia minte pentru a-și justifica provocările”.

După declanșarea invaziei de către Rusia, centralele nucleare din Ucraina au intrat în atenția opiniei publice internaționale, iar rușii și-au dorit ocuparea lor, ceea ce ar însemna un uriaș avantaj.

AIEA și-a exprimat în repetate rânduri temerile generate de atacurile lansate la adresa centralei de la Zaporojie, avertizând asupra riscului unui potențial dezastru nuclear.

Anul trecut, americanii au avertizat Kremlinul că vor exista consecințe catastrofale pentru Rusia dacă va folosi arme nucleare în Ucraina.

De asemenea, în octombrie, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a avertizat că un potenţial atac nuclear al Moscovei asupra Ucrainei va atrage după sine un ”răspuns militar” al Occidentului atât de ”puternic” încât ”ar anihila” armata rusă, motiv pentru care i-a cerut preşedintelui rus Vladimir Putin ”să nu blufeze”.

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate