sâmbătă, august 13, 2022
AcasăAgenda ZileiIohannis face numiri „cu cântec” pentru cele mai înalte funcții de procurori

Iohannis face numiri „cu cântec” pentru cele mai înalte funcții de procurori

Președintele Klaus Iohannis face numiri „cu cântec” pentru cele mai înalte funcții de procurori, după ce a anunțat că a semnat decretul pentru numirea în funcţia de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a Gabrielei Scutea, pe o perioadă de trei ani.

De asemenea, şeful statului a semnat decretele pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a lui Crin-Nicu Bologa, pe o perioadă de trei ani şi pentru numirea în funcţia de procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a Elenei-Giorgiana Hosu, pe o perioadă de trei ani.

Secţia pentru procurori a CSM a anunţat că i-a transmis preşedintelui Klaus Iohannis avizele date pentru propunerile de numire la şefia Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Secţia pentru procurori a CSM a înaintat şefului statului propunerile ministrului Justiţiei pentru numirea în cele trei funcţii, însoţite de avize.

Secţia a acordat următoarele avize:

  • Gabriela Scutea – aviz negativ pentru funcţia de procuror general al PICCJ;
  • Crin Nicu Bologa – aviz pozitiv pentru funcţia de procuror-şef al DNA;
  • Giorgiana Elena Hosu – aviz negativ pentru funcţia de procuror-şef al DIICOT

Iohannis face numiri „cu cântec”, USR a sărit la gândul președintelui

Potrivit parlamentarilor din USR, preşedintele Klaus Iohannis şi ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi.

„Într-o Românie normală, procurorii-şefi nu pot fi numiţi fără avizul CSM. Asta susţinea şi preşedintele Iohannis şi PNL când Tudorel Toader a propus-o de trei ori pe Adina Florea la şefia DNA, în ciuda avizului negativ al CSM. Astăzi, preşedintele Iohannis a numit doi procurori-şefi, fără aviz CSM. Ministrul Justiţiei şi preşedintele României trebuie să vină în faţa românilor şi să explice de ce atâta grabă. Şi, mai ales, de ce regulile sunt bune doar când trebuie să le aplice alţii. Preşedintele Iohannis şi ministrul Predoiu au încălcat recomandările MCV, care cer respectarea avizelor negative ale CSM cu privire la numirea procurorilor-şefi. USR consideră că mai întâi trebuia modificată legislaţia şi apoi făcute numirile. Politicienii nu ar trebui sa aibă cel mai important cuvânt în acest proces. Miza este colosală pentru Justiţia şi pentru democraţia noastră”, a scris USR, pe Facebook.

Orban nu vede nimic în neregulă cu respectivele numiri

Prim-ministrul desemnat, Ludovic Orban, spune că propunerile de procuror general, de procuror-şef al DNA şi de procuror-şef al DIICOT sunt corecte şi a atras atenţia asupra faptului că Laura Codruţa Kovesi a obţinut, de asemenea, aviz negativ de la CSM atunci când a fost propusă procuror general.

„Am să vă dau un singur exemplu: doamna Laura Codruţa Kovesi a obţinut aviz negativ şi atunci când a fost propusă procuror general şi atunci când a fost propusă – la primul aviz – procuror-şef DNA. Este o procedură, avizul CSM a fost acordat. Se ştie că CSM este practic instituţia care, conform Constituţiei, este implicată în această procedură. Eu consider că propunerile sunt corecte, sunt rezultatul unui proces de selecţie obiectiv, în care nu a existat niciun partizanat. Oricine a vrut să candideze a putut să candideze. Selecţia s-a făcut pe baza unor criterii obiective şi numirea lor în funcţie pune punct unor interimate prelungite care au afectat negativ funcţionarea instituţiilor din cadrul Ministerului Public, şi am încredere că cei care au fost numiţi, deşi nu am fost implicat în niciun fel în această procedură, am încredere că cei care sunt numiţi îşi vor face treaba”, a declarat Ludovic Orban.

Ce spune PSD despre numirile procurorilor

Potrivit senatorului PSD Robert Cazanciuc, numirile în funcţiile de procuror general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ şi procuror-şef al DIICOT sunt responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis, subliniind că recomandările MCV şi GRECO sunt în sensul de a ţine cont de recomandările CSM.

„E în primul rând responsabilitatea preşedintelui Klaus Iohannis şi a Ministerului Justiţiei, principalul partener al Comisiei Europene pentru MCV, să explice de ce nu a ţinut cont de avizele CSM, aşa cum în mod constant şi MCV şi GRECO au recomandat. Spune art. 133 din Constituţie: CSM este garantul independenţei Justiţiei. Cred că va trebui ca preşedintele României să explice de ce nu a ţinut cont de acest articol din Constituţie”, a spus Cazanciuc la Parlament.

Cine sunt cei doi procurori sefi cu aviz negativ

Jurnaliștii de la G4Media, spun că pentru Giorgiana Hosu existau toate motivele pentru a fi respinsă:

  • avizul negativ CSM,
  • reputația proastă a acestui procuror în sistem, faptele. 

„Iar faptele n-o recomandă pe dna Hosu nici măcar pentru funcția de procuror simplu. Soțul noului șef al DIICOT, Dan Hosu, este trimis de trei ani în judecată pentru fapte de corupție. Pe mama Georgianei Hosu, în vârstă de 80 de ani, o găsim acționară în firme offshore. Colonelul Paraschiv, șeful brigăzii speciale a Jandarameriei anchetat pentru violențele din 10 august, este bun prieten cu Dan Hosu, iar soția lui ar trebui să garanteze acum o anchetă independentă a dosarului aflat la DIICOT”, spun jurnaliștii G4Media.

Pe de altă parte, continuă cei de la G4Media, în ce privește numirea Gabrielei Scutea, și aici sunt câteva probleme nelămurite pe deplin.

„Încă nu știm exact care a fost rolul doamnei Scutea în scrierea ordonanței 13, cu dedicație pentru Dragnea. Noul Procuror General era în ianuarie 2017 secretar de stat la ministerul justiției condus pe atunci de Florin Iordache. Asta în sine ridică un semn de întrebare. Cine a ținut-o în Guvernul PSD după ce Dragnea a câștigat alegerile? O mână nevăzută cu misiunea de a opri OUG-ul? Atunci n-are ce căuta la Parchetul General, ci ar fi bine să aștepte poate următoara misiune importantă pentru țară. În treacăt fie spus, Scutea a absolvit în 2012 „Colegiul Naţional de Informaţii”, în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii „Mihai Viteazul”. Scutea susține că a jucat un rol pozitiv în urmă cu trei ani, că a scris OUG-ul în așa fel, încât să nu poate fi aplicată în cele din urmă. Totuși, alte voci din sistem pun la îndoială faptul că Scutea chiar s-a opus OUG 13, că alții din minister au meritul de a introduce termenele care au întârziat publicarea în Monitorul Oficial și că noul procuror general se cațără azi pe meritele altora. N-ar fi singurul caz”, scriu jurnaliștii.

 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate