miercuri, februarie 8, 2023
AcasăAgenda ZileiIohannis: În vremuri grele, adevăraţii oameni de stat trebuie să acţioneze în...

Iohannis: În vremuri grele, adevăraţii oameni de stat trebuie să acţioneze în beneficiul cetăţenilor

Exemplele elitelor şi acţiunile acestora din 1859 arată că „în vremuri grele, adevăraţii oameni de stat trebuie să se ridice la înălţimea marilor provocări şi să acţioneze în beneficiul cetăţenilor”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia a 160 de ani de la Unirea Principatelor. 

„În 1859, Principatele Române îmbrăţişau valorile europene şi intrau într-un amplu proces de modernizare şi consolidare a statului. În 2019, destinul României nu mai poate fi separat de UE ca proiect de pace, prosperitate, siguranţă, echitate şi coeziune pentru cetăţenii săi. De 160 de ani, românii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei prin edificarea unui stat al legii, al democraţiei şi demnităţii umane, al libertăţii şi egalităţii. Acest parcurs a fost marcat de viziune, sacrificiu, angajament şi jertfă. Exemplele elitelor şi mesajul acţiunilor lor de acum 160 de ani ne este în continuare călăuzitor şi ne arată că în vremuri grele adevăraţii oameni de stat trebuie să se ridice la înălţimea marilor provocări şi să acţioneze în beneficiul cetăţenilor”, a spus şeful statului. 

Unirea Principatelor Române a avut loc într-un context politic complex atât intern, cât şi internaţional şi a evocat cuvintele lui Mihail Kogălniceanu – „Fă ca legea să înlocuiască arbitrariul! Fă ca legea să fie tare!”. 

„Aceste principii atât de clar exprimate de Mihail Kogălniceanu reprezintă fundamentul pe care s-a clădit naţiunea noastră şi una dintre dintre cele mai importante contribuţii pe care am primit-o de la generaţia care a făcut unirea. Momentul istoric 1859 a fost posibil pentru că elitele acelei perioade şi-au propus ţinte înalte, care să corespundă năzuinţelor oamenilor, iar pentru atingerea acestor obiective naţionale au întărit legea, nu au slăbit-o, au construit instituţii, nu au încurajat abuzul de putere. Când celebrăm prima unire, să avem în memorie şi abnegaţia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autorităţi şi instituţii publice puternice şi funcţionale. Elitele perioadei au înţeles că dincolo de frăţia de limbă şi de sânge este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, în care politica şi administraţia să urmărească întărirea economiei provinciilor româneşti, modernizarea agriculturii, construirea de noi căi de comunicaţii, deschiderea în toate domeniile spre Europa”, a mai spus președintele.

Potrivit lui, dacă suntem dezamăgiţi că Moldova nu a recuperat decalajul economic şi nu este legată printr-o infrastructură modernă de restul ţării, beneficiind, în schimb, la fiecare 24 ianuarie, de reînnoite promisiuni, atunci să dăm la o parte populismul şi să ne reîntoarcem la priorităţile oamenilor, aşa cum le-a urmărit cu energie în scurta sa domnie Alexandru Ioan Cuza. 

El a afirmat că Unirea Principatelor Române este unul dintre momentele istorice cele mai apropiate de sufletele noastre. 

Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Cele mai accesate