marți, aprilie 23, 2024
AcasăAgenda ZileiIulian Fota, demis: Nu am cerut eu să vin la MAE, nu...

Iulian Fota, demis: Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec; aş fi apreciat să nu fiu umilit la plecare

Iulian Fota, fost secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe, precizează miercuri că „decizia concedierii” sale de la MAE nu a venit de la prim-ministru şi nu este nici „o chestie de partid”. Este vorba, spune el, doar despre ”o simplă tranşare de situaţie în cazul a două viziuni foarte diferite”.

„Premierul nu a jucat vreun rol, dincolo de semnarea deciziei, conform fişei postului. Nu vedem situaţia României la fel, dar nu am ce să îi reproşez în relaţia cu mine. Decizia concedierii mele nu vine de la domnia sa. Şi eu procedam la fel, cât timp un ministru este mai aproape de domnia sa. Şi nu este nici o chestie de partid, PNL fiind mulţumit de prestaţia mea. În definitiv, lucrurile bune pe care le-am făcut se datorează şi sprijinului primit de la partid”, a scris Iulian Fota, miercuri, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, în cazul său nu există o conotaţie politică.

„Aş aprecia dacă mass-media din România nu s-ar folosi de situaţia mea precară şi nu aş fi tras în povestea asta despre APIA. Acolo este o chestiune complicată, e vorba de bani, de politică, de alegeri. La mine este un caz simplu, fără nicio conotaţie politică. O simplă tranşare de situaţie în cazul a două viziuni foarte diferite. Eu cred că MAE trebuie condus partenerial, prin respect reciproc şi bună înţelegere. Asta nu-i ştirbeşte ministrului de externe nici autoritatea, nici prestigiul. Ba dimpotrivă. Forţa unui om inteligent creşte când se înconjoară de oameni competenţi. În plus, MAE este al României, deci noi toţi trebuie să ne servim ţara având cât mai bine grijă de această atât de importantă instituţie. Mai ales în acest an critic. Fiind concediat, e clar că alţii au altă părere şi şi-au impus voinţa prin forţa prerogativelor deţinute”, a precizat fostul secretar de stat în MAE.

El spune că acesta „este tabloul, banal şi foarte românesc”.

„Nu am cerut eu să vin la MAE, nu am cerut nici să plec. O fac cu fruntea sus, lăsând în spate realizări colective extrem de importante pentru securitatea naţională a României. Aş fi apreciat, dacă tot am făcut treabă bună, să nu fiu umilit la plecare. Dar atât s-a putut. Voi continua să fiu loial ţării mele şi să o servesc bine acolo unde viaţa mă va duce. Noi să fim sănătoşi. Nu mai speculaţi tot felul de plecări ca ambasador că nu este cazul. Nu plec nicăieri. Rămân pe baricada României Occidentale”, a mai scris Iulian Fota.

Iulian Fota a fost numit secretar de stat pentru afaceri strategice în Ministerul de Externe în februarie 2022.

Între 2009 și 2014, Iulian Fota a fost consilier prezidențial pentru securitate națională în administrația președintelui Traian Băsescu. A răspuns de consolidarea relației strategice cu SUA, inclusiv de proiecte vitale pentru Statul Român, precum creșterea prezenței militare americane pe teritoriul României, dezvoltarea cooperării de securitate națională cu mai multe state europene, organizarea mai multor summituri NATO sau dezvoltarea relațiilor de parteneriat strategic cu Polonia sau Turcia.

About The Author

Dan Badea
Dan Badea
Jurnalist de investigații din 1990, licențiat în matematică. Instituții mass media pentru care am lucrat în ultimii 30 de ani: Expres, Ultimul Cuvânt, Tele7 abc, Televiziunea Română, Evenimentul Zilei, Adevărul, Bilanț, Prezent, Interesul Public, Gardianul, Curentul. Autor al volumului ”Averea Președintelui. Conturile Ceaușescu” - Nemira, 1998.
Articole asemanătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai accesate